Lidové noviny

Sobotka lákal Středulu na Hrad

-

Podobný nápad jako v Lidovém domě se začíná líhnout také v hnutí ANO. Už nějakou dobu se proslýchá, že také tento člen vládního trojlístku postaví do klání o Hrad svého „závodníka“. Předseda hnutí Andrej Babiš (ANO) včera zopakoval, že rozhodnutí vzejde z vnitřního referenda. A dodal, že s úvahou o protikandi­dátovi pro Zemana se pracuje.

„Naše hnutí bude řešit kandidatur­u prezidenta až po sněmovních volbách a samozřejmě se nedá vyloučit, že někoho postavíme,“sdělil bývalý ministr financí s tím, že to teď není prioritní téma. Uvnitř hnutí padají nejčastěji dvě jména. Jedno z nich patří ministru obrany Martinovi Stropnické­mu (ANO) a druhé eurokomisa­řce Věře Jourové. O Stropnické­m se hovoří už dlouho, ale situace vázla na dvou faktorech. Ministr si nedokázal u Babiše otevřeně říci, že by kandidovat na Hrad chtěl, a Babiš zase nevykazova­l mnoho chuti vydávat peníze za kampaň, když se zdálo, že Zeman provede neproblema­tickou spanilou jízdu ke svému znovuzvole­ní.

Malicherná mstivost, již prezident vykazoval vůči premiéru Sobotkovi, nahlodala ale i náklonnost Zemanových přívrženců. Průzkum Medianu pro ČT ukázal, že jeho chování ve vládní krizi považovaly za špatné tři pětiny lidí. Mezi nimi i část těch, kteří Zemana před čtyřmi lety volili.

To oživuje ambice uvnitř stran a hnutí, jestli přece jen nezkusit vlastní tah. Navíc když je úřadující hlava státu poslední dobou oči- vidně vyčerpaná z velmi náročného cestovního programu.

Odbory jako přípravka

To, že oranžoví přišli s nápadem oslovit předsedu ČMKOS, zapadá do letité tradice, jíž sociální demokraté zkoušejí dobývat voličská srdce. Ale založení tradice po- litické angažovano­sti odborářů se váže k jinému člověku. Byl to první polistopad­ový prezident Václav Havel, který v roce 1996, když se prvně obsazoval nově zřízený Senát, přesvědčil Richarda Falbra, aby se o křeslo v horní komoře ucházel. Havel to udělal proto, že mu dávalo smysl, aby slože- ní Senátu odpovídalo struktuře občanské společnost­i.

Falbr byl místopředs­edou ČMKOS od roku 1990, o čtyři léta později se stal předsedou a pak už se pustil do politiky. V Senátu strávil dvě funkční období s podporou ČSSD, následně si nechal vyrobit stranickou legiti- maci a od roku 2004 zastupoval na jednu dekádu sociální demokraty v Evropském parlamentu.

K Falbrovi se v úvodní senátní misi přidal i Štěch, který předsednic­kou pozici v ČMKOS právě po Falbrovi přebíral. Do horní komory se dostali oba, Štěch v ní pobývá kontinuáln­ě od roku 1996 a předsedou je 7 let. Jako přípravka pro politickou kariéru odborový svaz sloužil i Štěchovu nástupci v pozici šéfa českomorav­ské konfederac­e, což byl Jaroslav Zavadil.

Jemu sociální demokraté svěřili v posledních sněmovních volbách důvěru, aby jako nestraník vedl jejich pražskou kandidátku. Sázka na Zavadila nedopadla vůbec špatně, v tradičně pravicové Praze zvládl zajistit třetí nejvyšší zisk hlasů, předstihly ho jen sestavy TOP 09 a ANO.

Těžké časy s pravicí

Pro odbory je hýčkání poměrně nová zkušenost. Ledová bariéra mezi nimi a vládou se prolomila až s nástupem úřednickéh­o kabinetu Jiřího Rusnoka, kterým Zeman po pádu Petra Nečase (ODS) vyplnil vysoké státní úřady. Pod ministersk­ým předsedou Rusnokem, mimochodem také bývalým členem ČMKOS, začaly mít odbory mnohem větší slovo na tripartitě a jejich zástupci se stávali oficiálním­i poradci čelných politiků. Třeba Zavadil radil Zemanovi, Rusnokovi pomáhal s makroekono­mickými tématy odborářský expert Jaroslav Ungerman.

Za Sobotkovy éry bratrské porozumění pokračuje. Ostatně ČSSD se ztotožnila ve svém programu s mnoha body, které jako klíčové vypočítali právě „ochránci zaměstnanc­ů“. Předtím odborům zdaleka tak dobře nebylo, pravice k nim nelnula. Expreziden­t Václav Klaus označoval jejich praktiky za vyděračské a bývalý premiér Mirek Topolánek se netajil touhou celou tripartitu rozpustit. Poznámka k tématu na straně 12

 ?? Bohuslav Sobotka (vlevo) s nabídkou podpory při kandidatuř­e na Hrad u šéfa odborů Josefa Středuly neuspěl FOTO ČTK ?? Premiér
Bohuslav Sobotka (vlevo) s nabídkou podpory při kandidatuř­e na Hrad u šéfa odborů Josefa Středuly neuspěl FOTO ČTK Premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia