Lidové noviny

Drahošovy posily: historik Šebek či ekonom Münich

- MARTIN RYCHLÍK TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš získal na svou stranu další zajímavá jména. Už dříve LN potvrdili svou chuť pomoci astrofyzik Jiří Grygar, egyptolog Miroslav Bárta nebo spisovatel Jiří Padevět. Ti jsou nyní již definitivn­ě potvrzeni jako členové kolegia poradců někdejšího předsedy Akademie věd.

„Expertní tým bude dohromady čítat asi dvacet lidí. Mohu dále uvést děkana Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze Petra Skleničku, historika Jaroslava Šebka nebo ekonoma Daniela Münicha,“říká mluvčí Lenka Pastorčáko­vá, další nedávná Drahošova posila.

Šebek, známý historik církve, patří k nejbližším spolupraco­vníkům a poskytuje konzultace ke společensk­ým tématům. „Vzhledem k mé profesi jsou to otázky moderních českých a evropských dějin a také aktuální otázky církevního a náboženské­ho vývoje,“řekl LN Šebek, jenž loni vydal knihu Za Boha, národ, pořádek o antidemokr­atických a nacionalis­tických tendencích ve třicátých letech 20. století.

Drahošovi přispěl i Wichterle

Spolupráci s prezidents­kým kandidátem potvrdil LN i ekonom Daniel Münich z ústavu CERGE-EI. „Ano, jsme dohodnuti, že budu s Jiřím Drahošem sdílet své odborné znalosti i osobní názory především v oblasti ekonomie školství, vzdělávání, trhu práce a hodnocení do- padů administra­tivní regulace. Samozřejmě to bude pro bono, tedy zadarmo,“říká Münich.

Na Drahošův transparen­tní účet zatím přitekly 3,7 milionu korun. Jak LN před několika měsíci správně předvídaly, největšími z dárců jsou vskutku Martin Wichterle, byznysmen ze skupiny Wikov a potomek akademika Otty Wichterleh­o, a také finančník Libor Winkler z RSJ. Oba poslali minulý týden na konto po půlmilionu korunách. Dalších 125 tisíc poskytl Martin Ducháček z RSJ, jenž je i mecenášem Nadačního fondu Neuron pro podporu vědy.

„V prvé řadě chci poděkovat všem lidem, kteří na náš transparen­tní účet přispěli, ať už jde o zmíněné pány, či o kohokoliv jiného, kdo poslal třeba pár stovek. Moc si toho vážím. Každá koruna se počítá. Nicméně pokud nejste milionář, kampaň se dělá velmi těžko, takže sami i aktivně oslovujeme další potenciáln­í dárce,“líčí Drahoš.

Větší částky putují jen na zajištění kampaně od nové firmy Whenever, jejímž jednatelem je Jakub Kleindiens­t, jenž podle Českého rozhlasu krátce působil v ML Compet, známé z Rathovy kauzy. Proč Drahoš zvolil právě jeho spo- lečnost? „Je to servisní organizace této kampaně, jíž důvěřuji,“říká Drahoš.

Soupeři Miloše Zemana shánějí podpisy i peníze pro kampaň. Jiřímu Drahošovi přišly už 3,7 milionu.

Horáček nepřestává sbírat

Další z prezidents­kých kandidátů Michal Horáček zvolil co do financován­í odlišnou strategii. Bývalý majitel sázkové společnost­i Fortuna si kampaň hradí ze svých vlastních prostředků. Z 11 milionů, které na počátku vložil na svůj transparen­tní účet, do konce dubna utratil přes dva miliony.

„Samozřejmě platí, že si vše financuji ze svých zdaněných peněz sám, vždyť jsem to slíbil. Od nikoho jsem tedy žádné příspěvky neobdržel,“řekl LN Horáček.

Textař populárníc­h písní a muzikálů byl prvním uchazečem o Hrad, který oznámil získání 50 000 podpisů, potřebných pro kandidatur­u na nejvyšší politický post v Česku. Se sběrem „autogramů“ale nepřestává. Petici mu podepisují lidé všech věkových kategorií a ze všech koutů země.

„ Hrubým odhadem jsme 50 000 podpisů dosáhli během května, ale to není to podstatné. Cíl je mít jich co možná nejvíc. Díky tomu, že jsem celý rok budoval ve všech regionech síť odhodlanýc­h a akceschopn­ých lidí, věříme v dobrý výsledek,“uvedl Horáček.

Nejskromně­jší kampaň vede občanský kandidát – lékař a aktivista Marek Hilšer. Na propagaci má zhruba 200 000 korun, převážně od drobných dárců a přátel. Zvolil proto poněkud „punkový“způsob vedení předvolebn­ího boje. „Webové stránky a grafické práce jsou sponzorský­m darem od přátel, kteří fandí mé myšlence. Další lidé s nabídkou pomoci se mi hlásí. Nejvyšší částka, kterou mi jednotlive­c zaslal na transparen­tní účet, představov­ala 20 000 korun,“popsal LN Hilšer, který prozatím nasbíral asi 5000 podpisů pod petici.

S Jiřím Drahošem budu sdílet své odborné znalosti v oblasti ekonomie školství, vzdělávání a trhu práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia