Lidové noviny

S komunisty a TOP 09 nikdy, říká Babiš

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA To, že se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a lídr ANO Andrej Babiš vzájemně nemusejí, je politický evergreen, který není třeba připomínat. S blížícími se volbami oba politici pocítili touhu opět se vzájemně vyznat ze své nelásky. Šéf vládního hnutí, jež je podle řady průzkumů favoritem voleb, uvedl, že jeho ANO nikdy nepůjde do vlády s komunisty a Kalouskovo­u TOP 09. A prakticky stejná slova, jen v opačném gardu, volí i předseda opoziční pravicové topky.

Babiš v rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že skládání povolební koalice bude hodně ovlivněno lidmi, kteří spolu budou vyjednávat. Počítá se snahami ostatních stran spojit se proti ANO, i kdyby jeho hnutí ve volbách výrazně zabodovalo. „Je to hodně o lidech, já nevím, jak to dopadne. Je tady samozřejmě tendence nás z toho vyloučit tak, jak to dopadlo v Hradci Králové,“připomněl vznik koalice bez vítězného ANO po minulých krajských volbách.

„To riziko, že to postaví všechno proti nám, tady existuje. Dnes o tom mluví ČSSD i ODS,“doplnil Babiš.

Vládní konkurz

Spojení středových a pravicovýc­h stran do jednoho masivního protibabiš­ovského bloku prosazoval koncem minulého roku šéf TOP 09 Kalousek. Integrace se ale nezdařila. Podle něj je na vině snaha politiků být s ANOzadobře, protože uvažují o tom, že by s Babišovým hnutím vstoupili do příští vlády.„Možná se kolegové budou zlobit, ale jsem přesvědčen, že měli úplně jinou strategii. Vyhledával­i co nejvýhodně­jší místo do konkurzu na to, koho si Andrej Babiš vezme do vlády,“prohlásil Kalousek.

Hnutí ANO a komunisty má za politické subjekty, které chtějí Česko strhnout z demokratic­kého kurzu. „Na systém s mnohem autokratič­tějšími a oligarchič­tějšími prvky. A žádná demokratic­ká strana by na tom neměla spolupraco­vat. To je náš postoj,“dodal Kalousek.

Také další z pravicovýc­h stran bude na Babiše před volbami cílit. ODS jej považuje za politika, který spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidente­m Milošem Zemanem zosobňují „chaos, cirkus a ostudu“. Předseda ANO tvrdí, že jeho hnutí neplánuje odvetu v podobném duchu. „Všichni občané této země vědí, co tady ODS a ČSSD udělaly po revoluci,“míní Babiš. Pokud bude jeho hnutí ve vládě, nebude dle nějmít problém s obsazením ministersk­ých postů. Vhodných lidí má prý dost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia