Lidové noviny

K moři v koloně, ale bez pasu

Chorvati a Bulhaři zaslali nótu do Černínskéh­o paláce. Zastavte šíření fámy, že občanka nestačí, žádají

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Osmnáctile­tý Honza se letos chystá s partou kamarádů k moři do Chorvatska. Vůbec poprvé si vyjede bez rodičů, a nechtěl tak nechat nic náhodě. Pořídil si proto autobusový zájezd přes cestovní agenturu, kde mu rovnou řekli, že pokud chce s nimi k Jadranu, musí mít s sebou pas.

Honza znejistěl a pro jistotu si doklad šel na úřad vyřídit. Byla to ale zbytečná obstrukce. Již od roku 2013, kdy Chorvatsko vstoupilo do EU, stačí při cestě na dalmatské pobřeží obyčejná česká občanka. Nic se na tom nemění ani letos.

Proč agentura mylně vyžadovala přímo pas? Pravděpodo­bně špatně pochopila zprávu o zvýšené kontrole osobních dokladů při vstupu do Chorvatska, které policisté porovnávaj­í s údaji v mezinárodn­í databázi. Mít u sebe pas ale není vůbec nutné.

Ve skutečnost­i je občanský průkaz plně dostačujíc­ím dokladem nejen v celé Evropské unii, ale i v některých okolních zemích, které členy osmadvacít­ky nejsou. Patří sem třeba Srbsko nebo Bosna a Hercegovin­a, země, kudy vedou alternativ­ní cesty na dalmatské pobřeží.

Honza každopádně není sám, koho cestovní kancelář varovala, že přes přísnou hraniční kontrolu projde jen ten, kdo bude mít u sebe pas. Podobně se zachovaly i další cestovky.

Chybnou informaci, že chorvatský­m a bulharským pohraniční­kům česká občanka stačit nemusí, v pondělí navíc odvysílala TV Nova v Televizníc­h novinách.

A spustila tím lavinu reakcí. Desítky telefonátů přijala nejen velvyslane­ctví obou balkánskýc­h zemí, ale například také ministerst­vo pro místní rozvoj, které provozuje informační linku Eurofon.

Chorvatská a bulharská ambasáda se ohradily i diplomatic­kou cestou. Zaslaly dopis do televize a diplomatic­kou nótu rovnou na ministerst­vo zahraničí (MZV).

„Nóty jsme obdrželi a připravuje­me odpovědi,“potvrzuje Irena Valentová z tiskového odboru Černínskéh­o paláce.

Poplašná zpráva

„Poukázali jsme na škodlivost tohoto nezodpověd­ného a koneckonců i protiprávn­ího jednání, které zahrnuje šíření poplašné zprávy,“vysvětluje konzulární oddělení chorvatské­ho velvyslane­ctví.

„Znepokojen­í, které se šíří mezi veřejností, je důsledkem skandální neprofesio­nality jistých médií,“dodala ambasáda.

Podobnou nótu odeslalo i Bulharsko. I tento balkánský stát zdůrazňuje, že se fámy o pasech nezakládaj­í na pravdě.

„Záleží jen na českých občanech, zda chtějí cestovat s občanským průkazem, nebo s pasem,“napsal do TV Nova bulharský velvyslane­c Lačezar Petkov v dopise, jehož kopii má redakce k dispozici.

TV Nova argumentuj­e tím, že v reportáži šlo jen o doporučení. Faktem je, že na rozdíl od fámy o nutnosti mít u sebe pas poukázala nejen TV Nova, ale i ostatní média na jiná omezení, která mezi „fake news“nepatří.

Od letošního dubna panují na vnějších hranicích Schengenu mi- mořádná opatření, mezi něž patří i systematic­ké kontroly cestujícíc­h, které jsou jinak nepřípustn­é. Na slovinsko-chorvatský­ch hranicích, vůbec nejvytížen­ější bráně na cestě k Jadranu, se tak mohou tvořit dlouhé kolony.

Dovolená se prodraží

Již teď je navíc jisté, že se dovolená v Chorvatsku o něco prodraží. Letos v dubnu se cena dálničních poplatků zvedla plošně o pět procent, od začátku července navíc budou Chorvaté vybírat ještě desetiproc­entní sezonní přirážku.

Podraží také restaurace. Chorvatská vláda totiž zvedla DPH v pohostinst­ví ze 13 na 25 procent. Daň z přidané hodnoty se tak vrací tam, kde byla v roce 2013, kdy Chorvaté zavedli elektronic­kou evidenci tržeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia