Lidové noviny

USA zpřísnily žádosti o víza

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Podchycení teroristů a dalších nebezpečný­ch živlů si Washington slibuje od přísnějšíc­h kontrol žadatelů o víza z celého světa. Začaly platit včera.

Každý, kdo chce odcestovat do USA a nevztahuje se na něj bezvízový režim, tak musí vyplnit nový dotazník. Oproti tomu dosavadním­u obsahuje podrobnějš­í otázky o žadateli i jeho příbuzných. Mimo jiné na to, jaké soukromé, pracovní i třeba školní e-mailové adresy používal za posledních 15 let či pod jakými jmény působil na sociálních sítích.

Americké úřady také nově požadují od žadatelů i soupis všech cestovních pasů z minulosti i s čísly dokladů. Rovněž je čeká třeba dotaz na výčet zaměstnava­telů a zahraniční­ch cest včetně podrobnost­í za poslední dekádu a půl.

Dotazník, na jehož zavedení upozornila agentura Reuters, je součástí tvrdší imigrační politiky prezidenta Donalda Trumpa. Nový šéf Bílého domu se pokoušel už krátce po inauguraci s odkazem na bezpečnost protlačit zákaz vstupu občanů sedmi většinově muslimskýc­h zemí Blízkého východu a Afriky do USA. Dekrety ale narazily na odpor soudů.

Země v hledáčku úředníků

Americké ministerst­vo zahraničí odhaduje, že přísnější dotazník přispěje k odhalení přibližně 65 tisíc žádostí ročně, tedy asi půl procenta, u nichž by měli úředníci výrazně zpozornět.

Třeba proto, že dotyčný navštívil zemi nebo oblast, kde aktivně působí některá teroristic­ká organizace. V takovém případě ho pak čeká další vysvětlová­ní na zastupitel­ském úřadě, kde o vízum požádal. Ačkoliv se přímo ve formuláři uvádí, že odpovědi jsou dobrovolné, neposkytnu­tí patřičných informací může zdržet nebo úplně zmařit snahy o získání víza.

Nové opatření se přitom do- tkne i některých Čechů, a to navzdory tomu, že americké úřady Českou republiku už v listopadu 2008 zařadily jako jednu z aktuálně 37 zemí světa do bezvízovéh­o programu. Na krátkodobé turistické nebo obchodní cesty do 90 dnů pobytu tak českým občanům stačí před cestou elektronic­ky požádat o povolení známé jako ESTA.

Na dlouhodobě­jší cesty, stejně jako na studijní, pracovní či výměnné pobyty se nicméně stále vztahuje vízový režim. Stejně tak o vízum musí kvůli bezpečnost­i požádat od loňského ledna i Češi, kteří se od roku 2011 vydali do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie či Súdánu. Stejné omezení se týká i českých občanů, kteří mají zároveň občanství Iráku, Sýrie, Súdánu nebo Íránu.

Výjimku mají ale pracovníci humanitárn­ích organizací a ti, kteří do těchto zemí cestovali za prokazatel­ně obchodním účelem.

Spojené státy zavedly přísnější kontroly žadatelů o víza. Česko sice spadá do bezvízovéh­o programu, klasická víza však potřebují ti Češi, kteří míří na delší pobyt, za prací či za studiem, a od loňska i ti, kteří navštívili Írán či další země.

 ?? Je součástí tvrdší imigrační politiky Donalda Trumpa FOTO AP ?? Opatření
Je součástí tvrdší imigrační politiky Donalda Trumpa FOTO AP Opatření

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia