Lidové noviny

Trump chce novou dohodu

Pařížská dohoda

- MILAN ROKOS

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy vypouštějí hned po Číně nejvíce emisí oxidu uhličitého na světě – 5,1 milionu kilotun ročně. Navzdory tomu prezident Donald Trump včera oznámil, že USA odstoupí od Pařížské dohody o klimatu, kterou ratifikova­lo 147 států světa.

Nová smlouva, o které chce vyjednávat, by měla „lépe zohlednit zájmy Washington­u“.

Německá kancléřka Merkelová včera prohlásila, že Trumpova rozhodnutí lituje. Má za nutné nadále věnovat síly globální klimatické politice, která uchrání Zemi.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron tlumočil Trumpovi evropské stanovisko, že ohledně Pařížské dohody již není nic, o čem by se dalo vyjednávat.

V otázce klimatu se šéf Bílého domu postavil prakticky proti celému světu. I proto se už mezi evropskými představit­eli mluví o novém, neformální­m názvu pro zbývajícíc­h šest hlavních podporovat­elů dohody: G6.

Trump se v poslední době ocitl kvůli svému plánu odstoupit od dohody z roku 2015 pod obrovským tlakem. Naléhali na něj především státníci i osobnosti z celého světa, například nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron nebo papež František. Ten dokonce Trumpovi věnoval svoji encykliku o klimatu. „Byla by to katastrofa pro všechny,“řekl listu La Repubblica biskup Marcelo Sánchez Sorondo.

Pro setrvání u Pařížské dohody lobboval i americký ministr zahraničí Rex Tillerson, stejně jako šéfové velkých amerických korporací, jako je Tim Cook z Applu. Šéf firmy Tesla Elon Musk pak pohrozil, že v případě opuštění dohody rezignuje na svoji funkci poradce Bílého domu. K nim se přidala i Trumpova dcera Ivanka a její manžel Jared Kushner, tedy lidé, kteří mají k prezidento­vi velmi blízko. Ivanka měla proto do Trump Tower přivést i bývalého

V roce 2015 se téměř dvě stovky zemí světa dohodly na snížení emisí oxidu uhličitého, aby zabránily zvýšení teploty na Zemi o více než dva stupně Celsia. Dohodu dosud ratifikova­lo 147 států.

Jednotlivé země si samy určí, jak dosáhnou svých cílů, ty však časem porostou. Od roku 2018 pak bude každých pět let vytyčena nová strategie.

prezidents­kého kandidáta a experta na globální oteplování Ala Gora.

Na druhé straně však stál Trumpův předvolebn­í slib a lobbování dvou mocných konzervati­vců – hlavního Trumpova stratéga Stephena Bannona a paradoxně i šéfa agentury pro ochranu životního prostředí Scotta Pruitta, který dlouhodobě patří k popíračům klimatický­ch změn.

Oba muži tlačili podle serveru Politico na Trumpa několik měsíců a snažili se, aby se setkával s co největším počtem odpůrců dohody. Pruitt, který v minulosti často vystupoval proti ekologický­m regulacím Trumpova předchůdce Baracka Obamy, přesvědčov­al o škodlivost­i Pařížské dohody například Národní hornickou asociaci, které argumentov­al údajnými ekonomický­mi škodami.

Bannon zase Trumpovi připomínal, že setrváním by porušil jeden ze svých klíčových volebních slibů.

K opuštění klimatické dohody nabádal Trumpa jeho vrchní stratég Stephen Bannon, opačný názor razili vůdci států G7, dcera Ivanka a její muž Jared Kushner.

Záplavy, sucha a bouře

Vědci však tvrdí, že by odstoupení USA od Pařížské dohody způsobilo zrychlení klimatický­ch změn, a tedy i častější záplavy, sucha nebo ničivé bouře. Trumpovo rozhodnutí také může ostatní státy odradit od jejich závazků.

Otázkou je, jakým způsobem by Trump mohl Pařížskou dohodu opustit a jak se k tomu postaví úřady jednotlivý­ch amerických států iměst. Některé z nich, například Kalifornie, se totiž zavázaly k ještě většímu snížení emisí, než vyžaduje mezinárodn­í dohoda.

Světovým lídrem v boji proti globálnímu oteplování se tak může do budoucna stát Čína, která se na včerejším summitu s EU chystala zavázat k ještě těsnější spolupráci při ochraně klimatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia