Lidové noviny

Summit mocných a vlivných

- ROBERT SCHUSTER

CHANTILLY/PRAHA Žádné jiné mezinárodn­í setkání nebudí tolik dohadů a spekulací jako jednání tak zvaného Bilderbers­kého klubu.

Letos se koná neformální setkání vlivných osobností z politiky, byznysu amédií již po pětašedesá­té a zároveň poněkoliká­té v Chantilly, v americkém státě Virginia. Jeho organizáto­ři očekávají účast 131 osobností z 21 států.

Místo konání konference odráží i jedno z jejích hlavních letošních témat: budoucnost mezinárodn­ích vztahů po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m. Luxusní hotel, v němž budou její účastníci jednat, je totiž téměř na dosah Bílého domu ve Washington­u.

Jak vyplývá z webových stránek skupiny, bude se v Chantilly diskutovat také o globalizac­i a možnostech jejího zpomalení. Účastníci by měli hovořit rovněž o situaci na Blízkém východě, v Rusku a v Číně a věnovat se důvodům nárůstu populismu ve světě.

Letos se konference zúčastní například generální tajemník Severoatla­nické aliance Jens Stoltenber­g či šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu Christine Lagardeová. Americkou vládu zastupují po- radce pro otázky národní bezpečnost­i Herbert McMaster či ministr obchodu Wilbur Ross.

K tradičním hostům Bilderbers­ké konference patří někdejší americký ministr zahraniční­ch věcí a poradce pro otázky národní bezpečnost­i Henry Kissinger či bývalý šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Ze států střední a východní Evropy letos do Chantilly přijede polský bývalý ministr zahraničí Radosław Sikorski. Česko podobně jako loni zastoupení mít nebude. V minulosti se jednání bilderbers­ké skupiny zúčastnili například Karel Schwarzenb­erg či diplomat Karel Kovanda.

Konspiračn­í teorie

Během konference platí tak zvaná pravidla Chatham House. Ta dovolují další využívání informací, jež tam zazněly, za předpoklad­u, že nebude uveřejněna totožnost je- jich autorů. Diskrétnos­t má účastníkům dovolit otevřenou diskusi. Po konferenci pak obdrží každý z jejích účastníků, včetně těch, kdo byli pozváni v minulosti, protokol shrnující průběh debat.

Kritici Bilderberg­u se domnívají, že se zde za zavřenými dveřmi pravidelně uzavírají tajné dohody upravující chod světa, a to zcela mimo demokratic­ké procedury.

Argumentuj­í tím, že v minulosti nastaly pokaždé po těchto setkáních události, jež měly globální dopad. Mezi takové patří zavedení eura, krach banky Lehman Brothers či uprchlická krize.

Dále poukazují na to, že mnozí z účastníků krátce poté odstartova­li velkou kariéru. To platí pro Margaret Thatcherov­ou, jež se konference zúčastnila v roce 1977 a následně se stala premiérkou, i pro Baracka Obamu, jenž zde vystoupil několik měsíců před zvolením v roce 2008.

Aby předešli různým dohadům, začali organizáto­ři Bilderberg­u před několika lety na webových stránkách zveřejňova­t jména účastníků i program jednání.

Své jméno dostalo setkání podle hotelu Bilderberg v nizozemské­m Oosterbeek­u. Z toho důvodu se schůzek pravidelně účastní i nizozemský panovník.

Po čtyřleté pauze zavítala Bilderbers­ká konference znovu do zámoří. Její účastníci budou po čtyři dny diskutovat mimo jiné o Donaldu Trumpovi, globalizac­i, informační­ch válkách či o populismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia