Lidové noviny

Němci zpřísní pravidla očkování

- BERLÍN

Spalničky, vysoce nakažlivé virové onemocnění, se po letech opět připomněly s plnou silou. V sousedním Německu prudce roste počet nakažených, stejně tak v Itálii či Rumunsku.

Do poloviny dubna evidovali Němci už 410 případů. Za celý loňský rok to přitom bylo podle záznamů berlínskéh­o Institutu Roberta Kocha 325 onemocnění.

Ministr zdravotnic­tví Hermann Gröhe proto prosazuje nový zákon, který byměl zajistit proočkován­í německé populace dříve, než se v zemi rozšíří vážná epidemie. Chystá přísný postup vůči rodičům, kteří nenechají očkovat své děti.

Infekce neohrožuje jen malé předškolák­y, u kterých je nákaza nejčastějš­í. V západoněme­ckém Essenu zemřela minulý týden na spalničky sedmatřice­tiletá matka tří dětí. „Nárůst úmrtí nás nemůže nechat nečinné,“uvedl Hermann Gröhe pro deník Bild.

Spalničky, které v Evropě díky plošnému očkování téměř vymizely, se vrátily v zemích, kde spolehlivá ochrana v podobě proočkovan­osti celé populace dostala vážné trhliny.

Odpůrci trvají na tom, že vakcinace je zbytečná. Argumentuj­í také, že očkování souvisí s autismem, jakkoli toto spojení nebylo nijak vědecky prokázáno. Pro mnohé rodiče je ale hrozba autismu reálnějším nebezpečím než téměř vymýcená infekce, takže své dítě na očkování nepošlou.

Hrozba vysokých pokut

Vláda v Berlíně se snaží tento nepříznivý trend zvrátit. Přichystal­a proto nový zákon, podle kterého by rodičům, kteří se snaží vyhnout očkování svých dětí, hrozila pokuta až 2500 eur, tedy zhruba 66 tisíc korun.

Včera měli o navrhované­m zákonu rozhodovat němečtí zákonodárc­i a vzhledem k podpoře poslanců se očekávalo jeho schválení. Začít platit by měl ještě tento měsíc. Spolupraco­vat s úřady by podle nějměly také mateřské ško- ly, které budou povinné informovat, zda rodiče opravdu spolupracu­jí s lékaři.

Na smrtelné epidemie se zapomnělo, nebezpečné spalničky se staly jen jednou z položek v očkovacím kalendáři. V poslední době však nákazy v Evropě přibývá.

Na rozdíl od Itálie ale Němci nebudou považovat odpor k očkování za porušení zákona.

Italové zavedli nová, přísná pravidla před více než dvěma týdny. Děti, které nebudou proočkovan­é, nebudou smět nastoupit do mateřských školek a také tam hrozí rodičům vysoké pokuty. sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia