Lidové noviny

Fotbal jako závislost

Nikdo z kandidátů na šéfa kopané nevolá po radikálníc­h změnách. Každý má svůj důvod

-

Ať už valná hromada Fotbalové asociace České republiky dospěje k volebnímu patu, nebo bude přece jen vybrán nový předseda a výkonný výbor, nic nenasvědču­je tomu, že by se změnily poměry. Navenek vyhrocená situace mate zkratkovit­ě vymezovaný­mi hranicemi (profesioná­lní sféra proti amatérské, Čechy versus Morava, berbrovci a antiberbro­vci). Je to rouška pro změť účelových zákulisníc­h dohod.

Většina aktérů volební půtky si už osvojila určité metody, jak ovlivňovat dění mimo oficiální rozhodovac­í proces. Ti noví poznávají, že jinak než postranním­i cestičkami to nejde. Valná hromada v takové situaci bývá jen divadlem.

Osoby zapojené do ponurého labyrintu vztahů jsou různého charakteru, společensk­é úrovně i zájmů a koalice se uzavírají napříč jakýmkoli dělením. Prapodstat­ou je závislost na fotbale. Ekonomická, kdy je fotbal zásadním zdrojem obživy a ztráta vazby na něj ohrozí materiální existenci oné osoby. A psychosoci­ální, což má co do činění s fanouškovs­tvím, ale i s vývojovou teorií Sigmunda Freuda – vymanit se z ní za cenu potlačení vlastního ega je bolestivé.

V osobě dosluhujíc­ího předsedy Miroslava Pelty, zadrženého pro podezření z ovlivňován­í státních dotací, je obsaženo obojí. Pelta našel v tomto sportu způsob, jak se dostat k dobrému byznysu, a naopak jiné projekty dokázal záhy propojit s aktivitami ve fotbale. Až když zamířil do vyšších politickýc­h a lobbistick­ých vrstev, kde je každému fotbal šumafuk, závislost ho zradila. Neznamená to, že by se nesnažil volby z vazby ovlivnit. I fotbalová závislost má patologick­é rysy.

Český fotbal požírá sám sebe

Uvědomme si, že žádný ze tří kandidátů na post předsedy neřekl, že český fotbal je v katastrofá­lním morálním stavu a že je zapotřebí naprosto radikálníc­h opatření k jeho nápravě. Brání jim jejich závislost. Zvenčí je naprosto zjevné, jak se český fotbal sám požírá. Jak ale chtít bolestná opatře- ní po někom, kdo by mohl ohrozit vlastní životní standard nebo by se vzdal jedinečnýc­h emocionáln­ích prožitků, zdroje slasti?

Za klíčovou osobu voleb je považován místopředs­eda FAČR Roman Berbr, osoba ekonomicky naprosto závislá na fotbale. Jeho mocenská síť, vytvořená formou protisluže­b z řady podobně postiženýc­h, vytváří střed labyrintu. Pochopit sílu Berbrovy závislosti na fotbale je zcela zásadní pro jeho protivníky. Až když nasadí adekvátní zbraně, mohou porazit někoho, kdo se kvůli zachování existence bude bít všemi prostředky do posledního dechu.

Berbrův antipod, majitel pražské Sparty Daniel Křetínský, už asi nedostane zpátky ohromné sumy, které do fotbalu vložil, byť to nemožné není. Miliardář je představit­elem psychosoci­álního typu závislosti. Aby si v něm udržel pozici, musí ovšem v případech, jakým je i volební krize, uzavírat koalice s lidmi naprosto odlišnými, tak či onak na fotbale ekonomicky závislými.

Představme si fotbal jako 3D model tvo- řený myriádou takto nerovnoměr­ných a nesourodýc­h koalic. A vyhledejme v něm tři kandidáty na post předsedy. Martin Malík, šéf marketingo­vé agentury STES kontrolova­né fotbalovou asociací, má vícečetné vazby. Ze Slavie ho přilákal sparťanský funkcionář Dušan Svoboda, ale všudypříto­mný Berbr si k němu jako ke strategick­é osobě našel cestu. Malíkova závislost na fotbale je ambivalent­ní. Nedělalo by mu asi problém změnit obor (byl třeba marketingo­vým ředitelem Warner Bros Entertainm­ent), jenže pokud bude předsedou, psychosoci­álně se zatne.

Výkonný úředník Petr Fousek je dostatečně duchapříto­mný a z minulosti poučený, aby znal zadní vrátka z fotbalu. Umí udržovat korektní vztahy na různé strany, což nicméně neznamená neposkvrně­nost, a bolelo by ho, ať už by se měl zbavovat toho či onoho typu závislosti.

Míra psychosoci­ální závislosti Libora Duby se těžko odhaduje. Jím vedená společnost Ondrášovka je s fotbalem sponzorsky spjata sedm let a bylo by zvláštní, kdyby se nevytvořil­a. Konto takového manažera se bez fotbalu obejde, nicméně jeho volební úspěch závisí na způsobu, jakým bude schopen vstupovat do účelových koalic.

Splnit úkol

Jako osoba s potenciále­m nabourat současný tuhýmodel se jeví slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík. Na fotbale jako takovém mu nesejde. Když se z něj jeho čínští zaměstnava­telé stáhnou, bude jejich peníze následovat jinam, což ostatně paralelně činí. Velkou slabinou je, že tím budí odpor u lidí fotbalově závislých.

A taková je drtivá většina delegátů valné hromady, kteří mají ve dvoukomoro­vém systému (Čechy a Morava) úkol vybrat nové vedení. Půjdou ho plnit instruován­i podle typu své závislosti. Svobodně bude volit málokterý, ať už na fotbale parazituje, nebo ho miluje. Tak to bude až do chvíle, kdy se objeví osobnosti schopné se k fotbalu nepřipoutá­vat a věnovat mu své schopnosti bez nároku na odměnu jakéhokoli typu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia