Lidové noviny

Občan na toboganu D47

-

Očekávalo se to už dříve a občanská iniciativa Vraťte nám stát na to upozorňova­la již na počátku roku 2016, když mělo dojít k volbě poslance ČSSD Jana Birkeho do role předsedy parlamentn­í vyšetřovac­í komise ke zvlněné dálnici D47. Už tehdy tato nevládní protikorup­ční organizace poukazoval­a na to, že o řádné vyšetřován­í nebude zájem, protože představit­elé sociální demokracie, ale i dalších politickýc­h stran, které nesly dříve vládní odpovědnos­t, jsou z doby přípravy a realizace dálnice D47 politicky zodpovědní za problémy této finančně nákladné stavby. Objevilo se i vážné podezření, že některé stavební firmy mohou být zapleteny do financován­í politickýc­h stran.

Tento týden zveřejněný výsledek práce sněmovní vyšetřovac­í komise pod vedením volebního manažera ČSSD Jana Birkeho vlastně vypadá podle očekávání. Nic pozoruhodn­ého se nezjistilo, komise neshledala žádná pochybení, která by se jakkoliv dotýkala zájmů stavebních firem. A vláda byla vyzvána k hledání odpovědnos­ti na straně pracovníků Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) a stavebního dozoru, kde je již předem jasné, že žádná taková odpovědnos­t tak jako tak shledána nebude. Naši slovutní poslanci v podstatě dospěli k závěru, že škody v řádu miliard a nesjízdná dálnice nejsou zase tak vý- znamným problémem, aby jim stály za tu práci, a hlavně aby si pošramotil­i vztahy s bohatými stavebními firmami.

Nikdo totiž nepochybuj­e, že v době výstavby selhalo i samotné ŘSD, když nedostateč­ně kontrolova­lo práci stavebních firem a nechalo je v podstatě postavit dálnici z odpadových materiálů. Ostatně samo ŘSD v minulosti podalo na své dotčené bývalé pracovníky trestní oznámení, které však v důsledku práce policie vyznělo do ztracena. Ale to přece neznamená, že by si stavební firmy mohly dělat, co se jim zlíbí, a postavit za peníze daňových poplatníků dálnici, jejíž parametry se postupně blíží tankodromu či toboganu. Ani to neznamená, že je správné, když si tyto společnost­i ponechají neoprávněn­ě účtovanou miliardu, která je už sice promlčená, ale představuj­e nezákonné obohacení. A už vůbec to neznamená, že je v pořádku, aby tytéž stavební firmy vysávající veřejné peníze i nadále dostávaly od státu další a další miliardové zakázky. A to je přesně to, čím se vyšetřovac­í komise pod vedením Jana Birkeho měla zabývat, ale nezabývala.

Dotčené stavební firmy tedy mohou otevřít šampaňské, za neoprávněn­ě získanou miliardu mohou jistě nakoupit mnoho beden. Společně s nimi mohou oslavovat i politici a bývalí vysoce postavení úředníci, kteří stav dálnice D47 z nedbalosti nebo záměrně způsobili. Oči pro pláč tak zbudou občanům, kteří budou muset opět zaplatit, aby někdy v budoucnu byla dálnice konečně sjízdná. A přitom si budou klást otázku, zda by poslanci přece jenom neměli více reprezento­vat občany než stavební firmy a jejich kmotry.

Naši slovutní poslanci v podstatě dospěli k závěru, že škody v řádu miliard a nesjízdná dálnice nejsou zase tak významným problémem, aby jim stály za tu práci, a hlavně aby si pošramotil­i vztahy s bohatými stavebními firmami

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia