Lidové noviny

Manipulace s úspěšností testu

Svévolnými změnami Cermat maskoval vysokou náročnost testu z češtiny a znemožnil meziroční srovnání

-

Představme si na chvíli, že organizáto­rům olympijský­ch her začal vadit vysoký počet účastníků maratonu. Aby je od příští účasti odradili, nechali potají připravit trať, která neměřila správných 42,195 kilometru, ale o kilometr víc. Čekali, že mnozí maratonci nedoběhnou v limitu a vyjde tak najevo horší kondice některých z nich. Jenže kilometr navíc byl příliš – část závodníků vzdala kvůli vyčerpání těsně před cílem a ostatní běželi déle, než odpovídalo rychlosti z minulé olympiády a délce prodloužen­é trati. Organizáto­ři se proto rozhodli, opět v tichosti, že dosažený čas každého závodníka zkrátí kvůli srovnateln­osti o pět až osm minut. Šílená představa, nemyslíte? toho přidával body tam, kde to bylo proveditel­né technicky. Jeho subjektivn­í dodatečné zásahy proto nemohly spravedliv­ě napravit něco, co bylo nastaveno špatně už na samém počátku.

Za třetí. Neprůhledn­é či chybějící zásady pro stanovení náročnosti testů a pro počítání výsledků dovolují Cermatu leccos a jeho ředitel Jiří Zíka toho zneužívá. Všechny nás vodí za nos. Jako by mu manipulace s výsledky testu nestačila, zveřejnil tiskovou zprávu, v níž mimo jiné popíral rozdílnou obtížnost testů z let 2016 a 2017. Zamlčel ovšem, že čísla, jimiž argumentuj­e, meziročně srovnateln­á ne-

Svévolný masivní zásah do pravidel hodnocení pohřbil jak srovnateln­ost, tak objektivit­u – obě přitom patřily k hlavním argumentům pro zavedení státní maturity Subjektivn­í dodatečné zásahy Cermatu nemohly spravedliv­ě napravit něco, co bylo nastaveno špatně už na samém počátku

 ?? Kvůli náročnější­mu testu dosáhli žáci výrazně horšího výsledku než loni. Cermat to pak měl zachraňova­t tím, že jim nejméně v pěti úlohách přidal body. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Oběti.
Kvůli náročnější­mu testu dosáhli žáci výrazně horšího výsledku než loni. Cermat to pak měl zachraňova­t tím, že jim nejméně v pěti úlohách přidal body. FOTO ARCHIV MAFRA Oběti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia