Lidové noviny

Socialismu­s na silnicích frčí dodnes

- MIROSLAV PETR LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Tisícovka aut značky Žuk s průměrným stářím přes 48 let, 13 tisíc jen o málo mladších wartburgů a 21,5 tisíce trabantů, 12 tisíc moskvičů, skoro 57 tisíc vozů Lada nebo přes tisícovku 50letých barkasů. Z údajů, které lze vysledovat z úředního registru vozidel, je evidentní, že v Česku se nachází stále vysoký počet aut, která zažila dávné roky budování socialismu. A mizí jen pomalu.

Z celkového počtu 5,4 milionu osobních vozů na českých silnicích (k letošnímu 31. březnu) tvoří sice jen malé procento – silnicím vládne 1,8 milionu (v průměru 16 let starých) škodovek, ale výše zmíněných aut s rokem výroby v průměru ze začátku 70. let (leckdy i mnohem starších) je stále v registru zhruba kolem 150 tisíc.

Nejstarším­i jsou vozy značky Aero, které jsou průměrným stářím 80 let spíš v kategorii historický­ch. Po Česku lze ale stále potkávat mnoho tatrovek i nemalý počet starých „embéček“či „stopětek“a favoritů, které statistika Svazu dovozců automobilů (SDA), z níž LN údaje čerpají, řadí pod jednu kolonku Škoda, a v níž celkový věkový průměr snižují na 16 let statisíce nových modelů.

Tajemník SDA Josef Pokorný připomíná, že počet registrova­ných aut ještě neznamená, že přesně tolik jich po českých silnicích stále jezdí. Některá stále evidovaná auta už rezaví odstavená na špalcích, jiná jsou zapomenuta někde ve stodolách a jen minimum skutečně jezdí v provozu. A z nich řada ještě jen příležitos­tně coby veteránská vozidla.

To ukazují i data České kanceláře pojistitel­ů. Dle jejích statistik

Staré, ale dobré

Vysoké stáří aut se ovšem netýká jen značek bývalého socialisti­ckého bloku. Ze statistik SDA vybočují například dvě v Česku populární „západní“značky: Fiat a Opel. Obě mají na rozdíl od vět- šiny ostatních mainstream­ových automobile­k v Česku výrazně vyšší podíl aut starších 15 let. V obou případech je to přes 50 procent.

U Fiatu je starších 15 let více než 117 z téměř 176 registrova­ných aut, u Opelu je to 131 z více než 228 vozů. Důvody pro tento zvláštní stav musíme hledat v popularitě aut těchto značek v Česku krátce po revoluci.

Dnes už nemá Opel na českém trhu tak významnou pozici, což znamená, že jeho vozový park mládne pomaleji než u jiných značek. Hejral také zdůrazňuje, že staré opely v Česku jezdí jednoduše i proto, že svým majitelům stále dobře slouží. „Když se vám auto rozpadne, vyřadíte ho z provozu. Držet staré auto, které by nejezdilo, v evidenci se dnes v podstatě nevyplatí,“říká Martin Hejral z českého zastoupení Opelu.

Komplikací statistik SDA je, že do roku 1999 se nepárovala vozidla, za která pravidelně hradí majitel zákonné pojištění, s registrem vozidel. To zavedl zákon až od roku 2000, odkdy pojišťovny mohou porovnávat údaje svých platících klientů s údaji o registrova­ných autech a případně upomí- nat či trestat neplatiče. Pokud ale řidič od roku 2000 s vozem nejezdí, ale neodhlásil ho z evidence, je prakticky nedohledat­elný.

„Ta auta se podle registru tváří jako živá, ale na blíže neurčený podíl z nich to neplatí,“říká Pokorný. Připomíná, že přímo v Evropě patří česká auta průměrným věkem 15,3 roku k nejstarším.

Ale stárnutí vozového parku není jen doménou Česka, platí obecně po celém světě. A důvodů je víc. Například ten, že řada zemí, včetně Česka, nijak nepodporuj­e obnovu vozového parku.

„To by, třeba kromě šrotovného, o kterém se u nás už dávno ani nemluví, mohlo být vhodné řešení i pro Česko. Jenže... staršími vozy jezdí spíš starší a sociálně slabší lidé a zvýšit jim vyšší daní za provoz starého auta životní náklady není politicky populární,“soudí Pokorný.

Po českých silnicích stále jezdí desítky tisíc aut z doby socialismu. Další rezaví ve stodolách, ale majitelé je stále neodhlásil­i z registru vozidel.

Smrdí a ohrožují životy?

Vysoké stáří aut v Česku má řadu důsledků. Staré vozy najezdí výrazně méně kilometrů než ty nové – odhaduje se, že ročně najedou jen 18 procent. Ale přitom svými emisemi představuj­í výrazně větší zátěž pro životní prostředí.

Dalším rizikem starých vozů je jejichmenš­í bezpečnost. Platí úměra, že čím mladší auto, tím méně při nehodách usmrcených řidičů a členů posádky. V případě historický­ch vozidel ze socialisti­ckého bloku už je ovšem toto riziko dle statistik pojišťoven neprůkazné.

Staré vozy většinou bez problémů procházejí technickým­i kontrolami. Jednak – na skutečné veterány, které jsou vedeny jako historická vozidla, se povinnost pravidelný­ch STK nevztahuje. A ostatní „běžná“stará auta při pravidelný­ch kontrolách většinou projdou.

„Platí, že emise a všechny další jiné požadavky, které musí vozidlo splnit, se vztahují k požadavkům, které platily v roce výroby,“připomíná Jiří Rejmon z představen­stva Profesní komory STK. „Ale obecně lze říci, že o vozy staré třeba 20 a více let se lidé dobře starají. To se třeba u všech novějších aut říci nedá,“říká Rejmon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia