Lidové noviny

Jak Zidane proměnil Real

Poslední vítězové Ligy mistrů

- JIŘÍ ČIHÁK trenér Realu Madrid

PRAHA S hlavou skloněnou sešel po schodech. Minul zlatou sošku, pohár pro mistra světa, a zmizel v útrobách berlínskéh­o Olympijské­ho stadionu. Zinedine Zidane, jeden z nejlepších fotbalistů své generace, se s kariérou rozloučil (ne)slavným zkratem. „Teď už chci dělat něco jiného,“problesklo mu hlavou vzápětí.

Záložník s alžírskými kořeny, který dobyl svět jako hráč, u fotbalu zůstat nechtěl. „Svou budoucnost jsem viděl jinde,“přiznal po letech. Sám však přesně nevěděl kde.

Návrat na trůn

Objížděl svět, v Africe pátral po kořenech vlastní rodiny, účastnil se charitativ­ních projektů po celé zeměkouli. Jenže nic z toho ho nechytilo jako fotbal.

„Dělal jsem spoustu věcí, potkal mnoho lidí. Vzdělával jsem se. Ale nakonec se stejně vrátíte k tomu, co vás naplňuje, co vašemu životu dává smysl,“vysvětlil s odstupem už jako trenér.

Tím se stal až osm let po konci aktivní kariéry. Působil jako Ancelottih­o asistent, než převzal juniorku Realu ve třetí španělské lize. V celé kariéře dostal čtrnáct červených karet! „Jenže teď trpím možná ještě mnohem víc,“tvrdí v nové roli.

„Když jste na lavičce a začne zápas, už nemůžete nic dělat. Jen krotit ten vulkán emocí, který máte v sobě,“vysvětluje Zidane, v soukromí introvert.

K návratu do fotbalu ho po- píchl Florentino Pérez, prezident Realu. „On je jednou z nejdůležit­ějších postav v mém životě. Změnil všechno. Bez něj bych nikdy nerozhodl o vítězství v Lize mis-

2015/2016 Real Madrid trenér Zinedine Zidane

2014/2015 Barcelona trenér Luis Enrique

2013/2014 Real Madrid trenér Carlo Ancelotti

2012/2013 Bayern Mnichov trenér Jupp Heynckes

2011/2012 Chelsea trenér Roberto Di Matteo

2010/2011 Barcelona trenér Josep Guardiola

2009/2010 Inter Milán trenér José Mourinho

Když jste na lavičce a začne zápas, už nemůžete nic dělat. Jen krotit ten vulkán emocí, který máte v sobě.

Inspirace Guardiolou

Real Madrid se utká s Juventusem. „Je to poslední a nejdůležit­ější zápas sezony, připravíme se perfektně,“plánuje čtyřiačtyř­icetiletý kouč.

Jeho mužstvo se může stát prvním v novodobé historii, které trofej z Ligy mistrů obhájí. Ani Pep Guardiola, Zidanův trenérský vzor, to se silnou Barcelonou před sedmi lety nedokázal.

„Jeho práci sleduju, inspiruje mě,“tvrdil o Guardiolov­i Zidane. Sám sledoval jeho tréninky v Bayernu, když dokončoval profesioná­lní trenérskou licenci. Dva roky nato má na dosah úspěch, o kterém ostatní sní.

Paradoxní, když původně u fotbalu ani zůstat netoužil.

 ?? Hráči po posledním ligovém zápase oslavují kouče Zidana. FOTO PROFIMEDIA ?? Španělský titul pro Real!
Hráči po posledním ligovém zápase oslavují kouče Zidana. FOTO PROFIMEDIA Španělský titul pro Real!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia