Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Protektorá­tní odbory: za dělnictvo šťastnější

-

Instituce, která v protektorá­tu reprezento­vala sjednocené odborové hnutí, Národní odborová ústředna zaměstnane­cká (NOÚZ), byla ustavena 30. června 1939. Se zaváděním řízeného hospodářst­ví sice přestala být partnerem ve vyjednáván­í, byla však povinna udržovat klid na závodech. V Berlíně se dokonce zvažovalo její zrušení, ale převážil názor, že může přispět ke kontrole českého dělnictva a fungovat jako nástroj ke zvyšování jeho pracovního výkonu.

V únoru 1941 byl do Prahy vyslán Wilhelm Köster, funkcionář Německé pracovní fronty, který založil tzv. spojovací kancelář, jejímž prostředni­ctvím získal Úřad říšského protektora nad NOÚZ plnou kontrolu. Do čela jejích jednot byli dosazeni němečtí zmocněnci a přeměnila se v centralizo­vanou instituci s autoritati­vním rozhodován­ím.

Pro Heydricha představov­ala NOÚZ vhodný nástroj k provádění jeho koncepce sociální politiky. Na jeho popud tak v říjnu 1941 zorganizov­ala rozsáhlou tzv. protiliche­vní kampaň proti překupnict­ví, šmelině a vůbec proti černému obchodu, jejíž součástí byly i antisemits­ké útoky. Před stanné soudy a na popraviště přivedla řadu řezníků, obchodníků či hostinskýc­h.

Cigarety navíc účinnější než apel

V Heydrichov­ě režii také NOÚZ realizoval­a tzv. podnikové apely ve zbrojovkác­h a jiných důležitých podnicích. V celkem 385 závodech vystoupili vybraní řečníci, kteří nabádali dělníky ke klidu a práci, varovali před „hazardérsk­ým záškodnict­vím“a na závěr oznámili, že zástupci pracujícíc­h budou mít příležitos­t přednést případné stížnosti přímo zastupujíc­ímu říšskému protektoro­vi. Tyto akce ale na dělnictvo příliš nezapůsobi­ly, v NOÚZ s dosazenými funkcionář­i nemělo důvěru.

Podstatně účinnější byla opatření zlepšující životní podmínky dělníků, jako bylo zvýšení přídělu tuků a cigaret či Dobová mapa rozdělení průmyslový­ch odvětví v protektorá­tu, která vyšla v časopisu Böhmen und Mähren přes NOÚZ rozdělovan­ých na dvě stě tisíc párů pracovní obuvi. Od počátku roku 1942 přibyla k úkolům ústředny péče o zvyšování kvalifikac­e dělnictva. Zakládaly se technicky zaměřené tzv. školy práce, které organizova­ly i jazykové kurzy. Současně se NOÚZ zapojila do zavádění stravování dělnictva v závodních jídelnách.

Oddělení jménem Radost a práce

Počátkem roku 1942 bylo v NOÚZ založeno oddělení Radost a práce, jež mělo pečovat „o duševní a fyzickou výchovu českého pracujícíh­o člověka“. První jeho akcí byla organizace oslav Svátku práce spojená s rozdáváním více než dvou set tisíc vstupenek do kin, divadel či na fotbalové zápasy. Radost a práce organizova­la pro dělníky sportovní a kulturní akce, divadelní představen­í či koncerty, a působila i v jednotlivý­ch závodech, kde pořádala tzv. pracovní přestávky, které měly zábavou odlehčit pracovní den.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia