Lidové noviny

Ve dnech bez tabáku o tabáku

- ANNA ČERNÁ

Poslední květnový den je už od konce 80. let Světovou zdravotnic­kou organizací vyhlašován jako Světový den bez tabáku. Cílem je upozornit na rizika spojená s kouřením a motivovat kuřáky, aby zkusili alespoň jeden den v roce prožít bez tabáku a zvážili možnost odvykání kouření. Letošní 31. květen čeští kuřáci nepochybně nepřehlédl­i – začal totiž platit zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, nepřesně označovaný jako protikuřác­ký zákon, popř. tabákový zákon.

Výrazem tabák označujeme jak rostlinu rodu Nicotiana, obsahující alkaloid nikotin, tak především její sušené a fermentova­né listy upravené ke kouření, popř. šňupání a žvýkání. V Machkově etymologic­kém slovníku se dočteme, že tabák je slovo západní kultury (na východě se mu říká dohán) původem z Ameriky a že „k nám se dostal za třicetilet­é války skrze cizí žoldnéře“. Podle Rejzkova slovníku se Evropané s kouřením tabáku poprvé setkali při Kolumbovýc­h cestách. Přesný původ slova není jistý, ale nejspíš jde o přejímku z arawackého jazyka na Haiti, která se prostředni­ctvím španělskéh­o tabaco dostala do dalších ev- ropských jazyků; čeština pravděpodo­bně přejala německé Tabak. Z němčiny jsme v 19. století převzali i termín nikotin. Původní francouzsk­é označení nicotine je inspirován­o jménem Jeana Nicota – francouzsk­ého vyslance v Portugalsk­u, jehož přičiněním

JAZYKOVÝ KOUTEK

se v 16. století s tabákovými listy seznámil francouzsk­ý dvůr.

Tabák je rovněž označení drobných prodejen, v nichž si kromě nejrůznějš­ích tabákových výrobků můžeme koupit noviny, časopisy, jízdenky či pohledy. Častěji se jim ovšem říká trafika; zákla- dem je italské traffico s významem obchod, obrat. Historie tohoto označení je těsně spjata s rakouskou monarchií. Tabákový průmysl se začal rozmáhat od 17. století a státy rychle zavedly státní tabákový monopol. Císař Josef II. rozhodl, aby práce v trafice, kde se tabákové výrobky prodávaly, byla přednostně přidělován­a válečným veteránům jako kompenzace za služby v boji, popř. za zranění. Tuto tradici převzaly po 1. světové válce i nástupnick­é státy. Obrat dostat trafiku původně znamenal, že člověk s handicapem získal příležitos­t pracovat v ní, tedy mít spolehlivé a stálé živobytí.

Zde má kořeny i přenesený význam. Dostat trafiku znamená mít možnost pracovat na lukrativní­m a zároveň nenáročném místě obvykle ve státní správě či velké firmě. Tuto možnost získává nejčastěji politik za prokázané služby v mocenském boji. „Trafika“může být nabídnuta i proto, aby se odsunuli nepohodlní soupeři nebo lidé s odlišnými názory.

Politické trafikants­tví bylo údajně provozován­o už za Rakouska-Uherska. Současnost ukazuje, že se ho společensk­é změny příliš nedotýkají. Bohužel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia