Lidové noviny

Mayová: Byli jsme moc tolerantní

- JIŘÍ SLÁDEK

LONDÝN/PRAHA Potkával se s radikálním­i muslimským­i kleriky, verboval mladé Brity pro válku v barvách Islámského státu a sám se toužil stát džihádisto­u. Sedmadvace­tiletý Khuram Shazad Butt, který žil ve východním Londýně, byl podle policistů vůdčí postavou trojice islamistů, kteří v sobotu provedli krvavý teroristic­ký útok. Po něm zůstalo nejméně sedm obětí a desítky zraněných.

O Butta, který vlastnil britský pas, se v minulosti zajímala policie i tajná služba MI5. „Nebyly zde ale žádné důkazy, že by plánoval útok,“citovala televize Sky News náměstka šéfky londýnské policie Marka Rowleyho. Vyšetřovat­elé včera odtajnili také identitu druhého útočníka. Rachid Redouane, který mělmarocké a libyj- ské občanství, žil na východě Londýna. O třetím z teroristů policie uvedla, že žil zřejmě v Irsku.

Podle listu The Times se Khuram Shazad Butt už loni objevil v televizním dokumentu o džihádiste­ch, ve kterém figurovali i někteří radikální islámští klerici.

Policisté hledají i případné komplice této trojice. Včera podnikli zátah na přistěhova­leckém východě Londýna, kde pozatýkali něko- lik podezřelýc­h. Lidé hlásili na sociálních sítích z místa střelbu. Ve vazbě zůstávalo 11 osob.

Šéfka vlády Theresa Mayová v reakci na útok vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremisti­ckých názorů, a ke zpřísnění postoje vůči radikálům. „Británie byla vůči extremistů­m ažmoc tolerantní,“řekla premiérka. Pokračován­í čtěte na straně 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia