Lidové noviny

Vládní krizi nejvíc „odnesla“ČSSD

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Květnová vládní krize, jež se týkala kauz předsedy ANO Andreje Babiše, překvapivě nenahrála nejvážnějš­ím konkurentů­m vládního hnutí. Koaliční ČSSD naopak oproti předchozím­u měsíci ztratila podporu voličů. Zatímco ANO by v květnu stejně jako v dubnu volilo 31,5 procenta lidí, sociální demokracie si pohoršila z 12 na 10 procent. V posledním průzkumu společnost­i TNS KANTAR pro Českou televizi je strana premiéra Bohuslava Sobotky až čtvrtá. Před ní jsou opoziční pravicová ODS i levicová KSČM.

Podle výsledků šetření mezi potenciáln­ími voliči se zdá, že předvolebn­í taktika ČSSD, spočívajíc­í v atacích na Babišovo hnutí, zatím nezabírá tak, jak by v Lidovém domě očekávali. Alespoň navenek však sociální demokraté zachovávaj­í chladnou hlavu.

„Je to pro nás signál k intenzivní práci a posílení kampaně směrem k programový­m tématům. Strategii kvůli jednomu průzkumu měnit nebudeme,“řekl LN volební manažer ČSSD Jan Birke.

Vládní roztržka se bezprostře­dně týkala kauz spojených s tehdejším vicepremié­rem Andrejem Babišem. Jednou z nich je podezření, že prostředni­ctvím nákupu jednokorun­ových dluhopisů své někdejší společnost­i Agrofert mohl krátit daně. Transakci nyní prověřují Finanční správa i policie.

V době krize v koalici se navíc na internetu objevily nahrávky, kte- ré upozorňují na možné ovlivňován­í médií lídrem ANO. Ani jeden ze zmíněných problémů se ale do preferencí Babišova politickéh­o projektu nepromítl. Hnutí s přehledem vede předvolebn­í průzkumy. V tom posledním dosáhlo na stejný výsledek jako o měsíc dříve.

Šetření TNS KANTAR ukázalo, že Babišovo počínání v době krize hodnotila negativně mírná většina lidí. Na své straně měl 43 procent dotázaných, zatímco 52 procent bylo proti němu. Ještě hůře ale dopadl předseda vlády a ČSSD. Premiér Sobotka totiž získal negativní „skóre“u tří čtvrtin voličů.

Úplně stejně jako Babiš byl hodnocen prezident Miloš Zeman. Za to, jak se k řešení koaliční roztržky postavil, obdržel 52 procent záporných reakcí a 43 kladných.

Odborník na průzkumy veřejného mínění Jan Herzmann míní, že ČSSD škodí neobratnos­t v komunikaci. Kvůli ní neumí sociální demokracie získat politické body ani v případech, z nichž vyšla jako vítěz.

„Neumí dobře komunikova­t to, co udělá. A někdy ani dost dobře zdůvodnit. Myslím si, že se jí vymstilo i jisté váhání pana premiéra,“řekl LN Herzmann.

Svými slovy odkázal na postup předsedy vlády Sobotky, který se místo odvolání Babiše z vlády rozhodl nejprve podat demisi svou a tím i celého kabinetu. Teprve poté, co vyšlo najevo, že by na takové řešení prezident Zeman nepřistoup­il, přišel šéf sociální demokracie s variantou odvolání samotného Babiše.

„Sociální demokracii škodí špatná komunikace. Své úspěchy neumí prodat,“říká sociolog Jan Herzmann.

ODS je druhá, sílí TOP 09

Problémy v komunikaci má podle Herzmanna ČSSD delší dobu. „Je to podobné jako se sporem o policejní reformu. ČSSD vlastně vyhrála, neboť došlo k reformě ve formátu, jaký prosazoval ministr vnitra. Ale odstartova­lo to pokles podpory sociální demokracie, který vyvrcholil o krajských volbách,“doplnil Herzmann.

Z průzkumu TNS KANTAR vyplynulo, že by za vítězným hnutím ANO skončila druhá na pásce pravicová ODS. Opoziční strana, vedená politologe­m Petrem Fialou, by získala 11,5 procenta.

Přes 10 procent, která potřebují pro vstup do sněmovny, se v šetření přehoupla také volební koalice KDU-ČSL s hnutím Starostové a nezávislí. Zatímco lidovci by získali 8,5, hnutí STAN by k součtu přičetlo svá dvě procenta. Spojenectv­í by jim tak vyneslo stejných 10,5 procenta, jako mají komunisté.

TOP 09 s devíti procenty skončila těsně za ČSSD. Herzmann její posilování dává do souvislost­i s Babišovým nejhlasitě­jším kritikem – lídrem „topky“Miroslavem Kalouskem. Ten svou obratnou rétorikou dokáže přesvědčit voliče, že je TOP 09 správnou volbou pro všechny, kdo usilují o variantu „Antibabiš“.

Nedávný průzkum agentury Median, který už také zachytil období vládní krize, ukázal, že ANO ztratilo 1,5 procentníh­o bodu, ČSSD 4 procentní body.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia