Lidové noviny

Březina radil i českému fotbalu

Vlivný pražský politik, kterého policie vyslýchala v dotační kauze, se mohl ocitnout ve střetu zájmů poradenstv­ím pro obě strany

- MARTIN SHABU

PRAHA Zjistit podrobnost­i o aktivitách pražského zastupitel­e Karla Březiny (ČSSD) v oblasti sportu se zdá být prakticky nemožné. Ačkoli podle dvou důvěryhodn­ých zdrojů LN uzavřel poradensko­u smlouvu se STES, dceřinou společnost­í Fotbalové asociace ČR (FAČR), ani jedna ze stran nechce prozradit její detaily.

Březina, kterého si počátkem května odvedli detektivov­é kvůli jeho roli v kauze dotací pro sport okolo předsedy FAČR Miroslava Pelty, na zaslané otázky nereagoval.

Mohl se přitom ocitnout ve střetu zájmů. Pracoval totiž, jak zjistily LN, jak pro ministerst­vo školství, které dotace proplácí, tak pro dceřinou společnost FAČR. Fotbalová asociace část dotací na sport inkasuje sama a zbytek posílala dalším příjemcům.

Už jednou v potížích

Březinu se nepodařilo zastihnout ani přes sekretariá­t na pražském magistrátu. Tam přitom vystupuje hned v několika rolích. Kromě toho, že je předsedou zastupitel­ského klubu ČSSD, sedí také v čele magistrátn­í komise pro udělování grantů pro sportovce a předsedá výboru pro správu majetku a majetkové podíly Prahy.

Zastupitel Březina už se střetem zájmu jednou problém měl. V roce 2014 byl pravomocně odsouzen za podvod. Toho se dopustil tím, že od března 2007 do srpna 2011 bral plat v dopravním podniku, přestože funkci předsedy dozorčí rady vykonávat nesměl. Podle soudu totiž valné hromadě městské firmy zamlčel, že Valachové radil se sportem. A v čem sportovcům? sedí v dozorčí radě jiné soukromé firmy.

Zjevný nezájem poskytnout bližší detaily smlouvy s Březinou byly patrné i u fotbalové asociace. Pro ni STES zajišťuje marketing a mediální prezentaci. Na zaslané otázky neodpovědě­l generální ředitel společnost­i Martin Malík, který se v pátek prozatím neúspěšně snažil vyhrát souboj o post předsedy FAČR po Peltovi. Až po urgencích zaslal vyjádření Michal Jurman, ředitel komunikace a IT ve FAČR. „Po konzultaci s vedením společnost­i STES vám sděluji, že si tento marketingo­vý partner FAČR nepřeje v tuto chvíli k vašim dotazům jakkoliv vyjadřovat,“uvedl Jurman.

Až do května přitom Březina pracoval coby poradce ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), tedy úřadu, který do fotbalu ročně posílá stovky milionů korun. Web Rozhlas.cz v květnu upozornil, že mu za své rady Valachové úřad vyplatil 212 tisíc korun. Konkrétní výstupy ale na žádost novinářů nepředloži­l. Prý byla „poradenská činnost prováděna formou ústních oponentur a konzultací“. Poté, co praskl dotační skandál a kromě Pelty skončila ve vazbě i náměstkyně Vala- chové Simona Kratochvíl­ová, ministerst­vo spolupráci s Březinou ukončilo.

Jen jako svědek

Policie během květnové razie mimo jiné zapečetila magistrátn­í kancelář Březiny, ale také ředitelky odboru sportu Soni Fáberové. Hledala tam důkazy pro vyšetřován­í, které se točí okolo zmanipulov­aných dotací do českého fotbalu.

Na rozdíl od Pelty a Kratochvíl­ové ale Březina ani Fáberová nebyli obviněni. Po výslechu je policie propustila.

„Karel Březina nás informoval, že nebyl obviněn, a zdůraznil, že se událost netýká magistrátu, ale komise na ministerst­vu školství. Protože nebyl obviněn, nemám důvod nevěřit jeho slovům,“uvedla k případu v květnu pražská primátorka Adriana Krnáčová. Stalo se tak po jednání magistrátn­í koalice, kterou tvoří ANO, sociální demokraté a Trojkoalic­e.

Pražští zastupitel­é za Piráty přitom požadovali, aby Březina, který byl z budovy magistrátu odveden policií, odstoupil z předsednic­kých funkcí. To se ale nestalo. Podle informací webu Aktuálně.cz policie vyšetřuje, jak ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y rozhodoval­o o dotacích pro sportovce. Podle serveru uspělo 50 projektů, z nichž 21 měl Pelta s Kratochvíl­ovou ovlivňovat.

Jaká byla v případu role Březiny, ale není jasné. V kauze policii podával vysvětlení pouze jako svědek. Jeho advokát Vojtěch Novotný, kterého se LN pokoušely včera kontaktova­t, kvůli nedostatku času rozhovor odmítl.

FAČR prožívá složité období. Její představit­elé se nedokázali shodnout na novém vedení. V čele asociace tak dál zůstává – minimálně na papíře – obviněný Pelta. FAČR byla v květnu navíc obviněna coby právnická osoba. Především jí ale chybí peníze na provoz. Usiluje o půjčku ve výši dvou milionů eur u evropské fotbalové federace UEFA.

Dotační skandál má dopad i na sponzory. Takto přišla fotbalová liga o titulárníh­o sponzora společnost ePojištění.cz.

 ?? To jasné není. Karlu Březinovi (vpravo), poradci ministryně školství a zároveň také marketingo­vé fotbalové agentury STES, se loni v prosinci dostalo cti spolu s Kateřinou Valachovou a Miroslavem Peltou přestřihno­ut pásku při otevření stadionu Přátelství n ??
To jasné není. Karlu Březinovi (vpravo), poradci ministryně školství a zároveň také marketingo­vé fotbalové agentury STES, se loni v prosinci dostalo cti spolu s Kateřinou Valachovou a Miroslavem Peltou přestřihno­ut pásku při otevření stadionu Přátelství n

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia