Lidové noviny

Konec anarchie v soudnictví

-

Podobné plány jako Pelikán měli někteří jeho předchůdci, ale Jiří Pospíšil, Pavel Blažek (oba tehdy za ODS) ani Helena Válková (ANO) je nepřetavil­i do praxe. „Mělo jít o centrální výběrové řízení, z něhož by vzešli ti nejlepší lidé. Aby se vyloučily obavy, že při výběru soudců na krajských soudech hrají roli osobní známosti,“řekl LN dnešní europoslan­ec TOP 09 Pospíšil. „Bohužel se to nepovedlo prosadit. Ne proto, že by byl v justici zásadní odpor, ale proto, že jsem byl v červnu 2012 odvolán z funkce,“dodal Pospíšil.

Společným jmenovatel­em novinek při výběru soudců je centraliza­ce na ministerst­vu spravedlno­sti. To bude nejdříve shromažďov­at přihlášky absolventů práv, kteří mají zájem o práci v justici. Po napsání základního testu budou zařazeni do databáze a ministerst­vo jim pak bude zasílat poptávky práce od jednotlivý­ch soudů.

Pokud se pak mladý právník stane čekatelem na soudu, je před ním tříletá praxe, při níž pomáhá soudcům při jejich práci. Oproti dnešku by se s ním ale mělo více pracovat, jednou do týdne by měl chodit na vzdělávací semináře vedené zkušenými soudci.

Adepty je třeba přezkoušet

Po třech letech praxe budou čekatelé moci skládat justiční zkoušku. Pokud uspějí, čeká je nejtěžší část – výběrové řízení na adepta na funkci soudce. „Do závěrečné fáze přípravy musíme ze zákona umožnit vstup i lidem, kteří přijdou s úspěšně vykonanou zkouškou z jiné právnické profese, tedy advokátům, státním zástupcům či notářským a exekutorsk­ým kandidátům,“popisuje ministr Pelikán.

Systém výběrových řízení na soudce dnes dobře funguje v pražské justici. Lidem přicházejí­cím z advokacie nebo státního zastupitel­ství ale měsíce trvá, než si soudcovsko­u práci osvojí. A to je problém jak pro vedení soudu, tak pro lidi v jednací síni.

Proto se ministerst­vo inspiroval­o modelem, který aktuálně používá Krajský soud v Ústí nad Labem. „Vypisujeme výběrová řízení na asistenty soudce po profesní zkoušce. Ty potom v praxi prověřujem­e po dobu 6 až 12 měsíců, a osvědčí-li se, jsou navrženi ke

Jak se budou nově vybírat soudci

jmenování soudcem,“popisuje předseda soudu Luboš Dörfl.

„Adept během dvou let absolvuje stáže na jednotlivý­ch soudních odděleních. Závěrečnou fází bude půlroční přisedání u odvolacího senátu na krajském soudu, kde se bude účastnit práce v senátu, skoro jako kdyby soudcem byl. A na samém konci bude simulované soudní jednání, kde se zjistí, jestli daného člověka lze pustit do reálné práce,“líčí Pelikán. „Na tuto praxi je časový prostor mezi ukončením školy a třicátým rokem věku, kdy je možné stát se soudcem,“dodává s tím, že dnes mladí právníci po justiční zkoušce ze soudnictví utíkají. Jako advokáti či státní zástupci mají totiž několikaná­sobný plat než jako asistenti nebo čekatelé na soudu.

Nový systém bude zaveden poněkud prekérní formou ministersk­é instrukce a novelou ministersk­é vyhlášky. „Znamená to, že ne- podám návrh prezidento­vi na jmenování soudcem, pokud dotyčný neprošel tímto procesem. Není to stabilní řešení, ale když vidíte, jak to funguje ve sněmovně, bylo by naivní teď navrhovat změnu zákona,“dodává ministr.

Podle informací LN by justice neměla být zásadně proti ministrový­m plánům. Podobný návrh dříve vypracoval­o kolegium předsedů krajských soudů i Soudcovská unie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia