Lidové noviny

Úředníky ze City bude vábit Dobeš

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Pokusit se do Prahy z Londýna přetáhnout sídlo Evropského bankovního úřadu (EBA) si vláda dala za cíl již letos v únoru. Teprve teď kabinet našel muže, který bude mít na starosti získání prestižní unijní agentury, jež v souvislost­i s brexitem musí opustit své sídlo na Canary Wharf.

Vládním zmocněncem pro přesun EBA se včera stal Karel Do- beš, bývalý náměstekmi­nistra dopravy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho navrhl kvůli jeho kontaktům, přehledu a kompetencí­m. A také zkušenoste­m.

Dobeš, jehož z postu náměstka odstavil ministr dopravy Dan Ťok (ANO), již totiž více než deset let vládním emisarem je. V roce 2006 ho vláda pověřila, aby do Prahy dostal Evropskou agenturu pro navigační systémy GSA. A lukrativní post vládního zmocněnce Dobešovi zůstal i poté, co se v roce 2012 úřad mající na starost družicový systém Galileo v Česku usídlil.

Dobeš tak bude zastávat dva zmocněneck­é posty zároveň – pro GSA i bankovní agenturu EU, která by se měla stěhovat z Londýna po roce 2020. Bývalý vedoucí české delegace v Evropské kosmické agentuře věří, že zkušenosti s Galileem se mu budou hodit. „I tehdy měla Praha hodně soupeřů a nakonec se nám agenturu podařilo získat,“řekl Dobeš LN.

Česká metropole má podle něj v souboji o 159 unijních úředníků z londýnské City a jejich rodiny mnoho konkurenčn­ích výhod. „Máme dobře fungující veřejnou dopravu, Praha je jedním z nejbezpečn­ějších měst v Evropě,“myslí si. Jak již LN informoval­y dříve, vláda počítá s tím, že by zaměstnanc­ům agentury EU nabídla také „uvítací balíček“v podobě kurzů češtiny nebo rodinné vstupenky do zoo.

Dobeš bude muset každopádně bojovat s velkým skluzem. Ucelenou nabídku musí Česko předložit na summitu, který se 22. června koná v Bruselu. Do té doby je třeba mimo jiné najít vhodnou budovu v centru města, kam by se unijní úředníci mající na starosti například zátěžové testy bank vešli.

Šance na to, že by EBA přesídlila do Česka, jsou ovšem i tak malé. Spolu s Prahou o získání bankovní agentury usiluje silná konkurence – mimo jiné Frankfurt nad Mohanem nebo Paříž. Úředníky ze City se ale snaží přetáhnout také Milán nebo Dublin.

Agenturu EU pro banky má do Prahy dostat zmocněnec pro kosmické navigační systémy Karel Dobeš (70).

 ?? Karel Dobeš FOTO ARCHIV ?? Zmocněnec
Karel Dobeš FOTO ARCHIV Zmocněnec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia