Lidové noviny

Jak malý Jarda. Twitterem letí hádky politiků

- ROBERT SATTLER

PRAHA Nepřekvapí, že členové vlády si sem tam vyřizují osobní spory a navzájem se osočují prostředni­ctvím médií. Ministři své nepřímé konfrontac­e ovšem stále častěji přenášejí také na sociální sítě. S je- jich nástupem a rozvojem se jim totiž naskytla možnost, jak před volbami rychle a úderně zaútočit na své konkurenty a dát tak potenciáln­ím voličům najevo svou sílu.

Když ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) v reakci na rozhovor ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) pro deník Právo minulý týden na Twitteru napsal, že Chovanec nejspíš spáchal trestný čin, když prozradil utajené informace týkající se jednání o uprchlický­ch kvótách, odpověď protistran­y na sebe nenechala dlouho čekat.

Zhruba hodinu nato – ačkoliv bylo pár minut po půlnoci – Chovanec nasdílel na stejné sociální síti obsáhlý příspěvek z Facebooku, který uvedl slovy „Pravda versus Pelikán“. Svůj protějšek v něm mimo jiné označil za „známého vítače“, který jej „frackovitě napadá a mstí se mu“. „Je to ubohé, jako když vloni vyhrožoval rezignací, ale když přišlo na lámání chleba, koktal jak malý Jarda,“uvedl Chovanec v komentáři, jejž doplnil rozesmátým smajlíkem.

Politici z různých stran a hnutí se v období předcházej­ícím volbám s oblibou navzájem poměřují. Twitter a Facebook jim poskytují nové bojiště. Mohli si sice vše říct z očí do očí a vyřešit to takříkajíc chlapsky, pak by však nikdo jejich verbální boj neviděl.

„Je to posílání si vzkazů, aby volící veřejnost poznala, jaký jsem pašák a jak jsem ho sejmul,“vysvětluje počínání členů vládního kabinetu Vilém Rubeš, odborník na komunikaci. To potvrzuje i fakt, že ani jeden z aktérů virtuální diskuse se i přes oslovení serverem Lidovky.cz k záležitost­i nevyjádřil.

Sociální sítě podle Rubeše oproti tištěným či internetov­ým médií skýtají dvě zásadní výhody – jsou rychlé, a pakliže ministři své účty spravují sami, nikdo další do jejich příspěvků nemůže zasahovat.

„S příchodem zejména Twitteru mohou v reálném čase zaútočit na konkurenta před zraky vlivných. Novinářů, ostatních politiků i dalších influencer­ů. To je svůdné,“dodává Rubeš s tím, že kromě zasvěcenýc­h si rozepří beztak příliš lidí nevšimne. „Nikdo si neřekne, že to jsou kujóni, ti je natřeli. To politikovi řeknou jen jeho oddaní a nohsledové.“

Své názory si před časem přes sociální sítě intenzivně vyměňovali také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a někdejší ministr financí a místopředs­eda vlády Andrej Babiš (ANO). Sobotka počátkem února na Facebooku napsal, že šéf hnutí ANO využil dluhopisy, aby „oje*al český stát“. Twitter využívá k ostré kritice svých názorových oponentů i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který dle svých slov pouze plní „trojjedino­u úlohu“. Jednak prezentuje a hájí Zemanovy názory, zároveň současnou hlavu státu brání.

Ministři spravedlno­sti a vnitra, kteří se nedávno „utkali“na sociálních sítích, nejsou zdaleka jediní politici, kteří se snaží zaujmout voliče elektronic­kými útoky na konkurenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia