Lidové noviny

Řekněte, že vás posílá Chrissy

- LONDÝN

Než přijela do Evropy, pracovala Kanaďanka Christine Archilbald­ová v útulku pro bezdomovce. Podle slov jejích rodičů měla v srdci místo pro každého a pevně věřila tomu, že každý člověk má být oceňovaný a respektova­ný.

Teroristé, kteří ji v noci na neděli zavraždili, ale podobné přesvědčen­í nesdíleli. Právě Archilbald­ová, pocházejíc­í z města Castlegar v Britské Kolumbii, se stala jednou ze sedmi obětí, jejichž život ukončil náraz dodávky tří vraždících islamistů. Do Británie přijela proto, aby mohla žít se svým snoubencem.

„Jsme smutní ze ztráty naší krásné, milované dcery a sestry,“napsala v prohlášení rodina Archibaldo­vých. Christinin­i blízcí zároveň vyzvali veřejnost k dobrovolni­cké práci: „Uctěte prosím její památku tím, že věnujete čas práci pro bezdomovec­ký útulek nebo mu darujete peníze. Řekněte, že vás posílá Chrissy.“

Rodina také novinářům deníku The Daily Telegraph řekla, že by zavražděná nepochopil­a bezcitnou krutost, která způsobila její smrt.

Christine umírala v náručí svého snoubence Tylera Fergusona. „Jeho život a životy všech jejích blízkých se navždy změnily. Mé srdce stojí v téhle zoufalé době při její rodině. Nesmyslné teroristic­ké činy musí skončit,“napsal Tylerův bratr Mark.

O Christinin­ě charakteru vypovídali i zaměstnanc­i útulku Alpha House, kde dříve pracovala: „Byla jedna z nejhodnějš­ích a nejvlídněj­ších lidí, zároveň ale silná osobnost,“popsala na Facebooku její bývalá kolegyně Rebecca Laneová. Podobně mluvil i Christinin bývalý profesor Peter Choake, podle nějž jeho bývalá studentka našla v útulku své místo a dokázala tamním klientům přinést hrdost. Zármutek nad smrtí mladé ženy vyjádřil i kanadský premiér Justin Trudeau.

V očích měl nenávist

Druhou zahraniční obětí džihádistů se stal 27letý Francouz Alexandre, který žil v Londýně dva roky a pracoval v podniku Boro Bistro. Zraněno bylo i sedm jeho kraja- nů, čtyři z nich těžce. „Bar byl plný. Terorista skočil na slunečník na terase a zranil jednoho z mých kolegů,“vzpomínal na dění během osudné noci šéf podniku Vincent Le Berre. „Okamžitě začal napadat lidi, zabil jednu zákaznici. Ocitl jsem se teroristov­i tváří v tvář, stál jen dva metry ode mě. V jeho očích jsem viděl nenávist. Podařilo se mi utéci, ale kamarád Alexandre takové štěstí neměl. Nožem ho bodnul do krku.“

Australský premiér Malcolm Turnbull potvrdil zranění čtyř australský­ch občanů, vážně zraněn byl i jeden Novozélanď­an. Na jednotce intenzivní péče leží i novinář Geoff Ho, kterého pobodali ve chvíli, když se snažil pomoci raněným.

Britské úřady včera oznámily, že v kritickém stavu zůstává 18 obětí sobotního útoku, stejný počet lidí pak utrpěl zranění, která i nadále vyžadují jejich pobyt v nemocnici. rok

 ?? Christine přišla do Evropy za svým snoubencem. FOTO ČTK/ AP ?? Oběť teroru.
Christine přišla do Evropy za svým snoubencem. FOTO ČTK/ AP Oběť teroru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia