Lidové noviny

Labouristé kritizují Mayovou a tenčí náskok

- LONDÝN

Teroristic­ké útoky před volbami obvykle posilují šance pravice, v Británii ale může nastat i opačný případ. Po sérii tří teroristic­kých útoků, které země v posledních týdnech zažila, se premiérka Theresa Mayová dostala do defenzivy. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn ji včera vyzval k rezignaci a poslední průzkumy naznačují, že toryové přicházejí o svůj původně vysoký náskok.

„Je prostě fakt, že jsme v posledních sedmi letech jako město přišli o 600 milionů liber. Museli jsme uzavírat policejní stanice, prodávat policejní budovy a ztratili jsme tisíce policistů,“prohlásil londýnský labouristi­cký starosta Sadiq Khan. Narážel tak na dobu, kdy byla nynější premiérka Mayová ministryní vnitra a v letech 2010 až 2016 byla u snižování policejníc­h stavů o téměř dvacet tisíc lidí.

Mayová přímo na tuto kritiku neodpovědě­la, hájila se ale tvrzením, že rozpočtu na boj s terorismem se škrty nedotkly a že policie měla za její vlády pravomoci, které potřeboval­a.

Zatímco v dubnu, kdy premiérka oznámila termín předčasnýc­h voleb, vedli konzervati­vci o 20 procentníc­h bodů, podle včera zveřejněné­ho průzkumu agentury ICM to je již jen 11 bodů. Konzervati­vci jako vítězové voleb by získali 45 procent, druzí labouristé 34 procent, poté následují liberální demokraté (8 procent) a euroskepti­cká UKIP (5 procent). Krátce po zveřejnění výsledků oslabila libra, představit­elé byznysu mají totiž z vítězství levicového Corbyna obavy.

Další průzkum firmy YouGove předpovídá konzervati­vcům ztrátu 21 poslanecký­ch křesel – Mayová by tak sice ve volbách zvítězila, přání získat silný mandát pro blížící se brexitová jednání by se jí ale nevyplnilo. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia