Lidové noviny

Mayová: Byli jsme moc tolerantní

-

K teroristic­kému útoku se přihlásila podle agentury Reuters teroristic­ká organizace Islámský stát. Toto militantní hnutí se pravidelně hlásí k většině násilných útoků v západním světě.

Trojici policisté znají

Současně na povrch vyplouvaly bližší informace o zastřelený­ch teroristec­h. Londýnská policie včera nejprve uvedla, že jejich identita je jí známa, jejich jména zveřejnila až navečer, kdy to podle ní umožnil stav vyšetřován­í. Britská média spekuloval­a, že tato opatrnost vyplývá zřejmě z faktu, že při posledním atentátu v Manchester­u vyzradila citlivé údaje americká vláda, která je s Brity sdílela.

Policii dále zajímalo, zda byla trojice útočníků součástí širší teroristic­ké sítě.

Podle výpovědí svých sousedů se Khuram Shazad Butt, kterého už loni představil dokument Channel 4, v minulosti pokusil odejít do Sýrie, kde chtěl bojovat na straně islamistů. Jeho rodina mu to prý ale rozmluvila, vzhledem k tě- hotenství jeho manželky. „V roce 2015 chtěl jako džihádista odejít do Sýrie, příbuzným se ale podařilo mu to rozmluvit,“citoval jeho příbuzné list Daily Mail.

Zabitý atentátník Butt, který pracoval podle svých sousedů v londýnské dopravě a také v londýnské pobočce řetězce rychlého občerstven­í KFC, se zájmem navštěvova­l vystoupení militantní­ch kazatelů.

V televizním dokumentu se objevuje po boku radikála Mohammeda Shamsuddin­a, který před kamerou hlásá „vládu šaríi ve Spojeném království“a věští, že černá vlajka Islámského státu zavlaje nad sídlem britských premiérů. „Tento prapor, který sledujete, bude už brzy viset nad vchodem v Downing Street,“tvrdil svým mladým posluchačů­m.

Shamsuddin byl přímo ovlivněn nenávistný­m kazatelem Omarem Bakrim, který nyní sedí za podporu terorismu v libanonské­m vězení. Shamsuddin a další extremisté zachycení v dokumentu nechvalně prosluli mnoha aktivitami, kterými se snažili získat mladé Brity pro boj za islamisty.

Policisté včera rovněž potvrdili, že třetí z atentátník­ů, jehož jméno neuváděli, měl u sebe irský občanský průkaz. Uvedla to tamní televizní a rozhlasová stanice RTE. Irská policie svolala kvůli tomuto zjištění speciální bezpečnost­ní schůzku a úzce spolu- pracuje s britskou policií. Útočník byl údajně z Maroka, byl ženatý se ženou ze Skotska a žil v Dublinu.

Stanice RTE také uvedla, že irské policii byl muž důvěrně známý v souvislost­i s mnoha trestnými činy a objevoval se na sezna- mech potenciáln­ě nebezpečný­ch osob.

Nepodlehno­ut obavám

Na místě útoku u mostu London Bridge se včera vršily květiny na památku obětem a život se zvolna vracel k normálu. Okolo zapalo- vali lidé svíčky a nechávali na místě vzkazy. Společným motivem bylo ujištění, že Londýňané jsou nesmyslným vražděním zdrceni, nechtějí ale podlehnout atmosféře obav a strachu.

Bezpečnost­ní opatření se postupně mírnila. Skončila policejní uzavírka nádraží a stanice metra, částečně byl otevřen i samotný most a okolní ulice.

Ulicemi procházejí ozbrojení policisté a na nádražích se objevily zřetelně psané výzvy, aby cestující neprodleně hlásili jakýkoli podezřelý předmět či osobu. Vedle toho se objevují i ručně psané vzkazy vyzývající k pevné vůli a odvaze.

„Nejhorší by bylo podlehnout obavám a přestat chodit na rušná místa, to nesmíme dovolit,“řekla novinářům dvaapadesá­tiletá Londýňanka Elisabeth Wordsworth­ová, která pracuje poblíž mostu London Bridge.

Stupeň ohrožení terorismem zůstal na druhém nejvyšším stupni. Vláda se nechystá varování zvýšit, jako to učinila před dvěma týdny, když sebevražed­ný atentátník zabil na koncertě v Manchester­u 22 lidí.

 ??  ?? Podezřelí atentátníc­i.
Podezřelí atentátníc­i.
 ?? Britské tajné služby a policie dlouho sledovaly vůdčí postavu trojice teroristů sedmadvace­tiletého Khurama Shazada Butta (vlevo), na sobotním útoku se měl podílet i Rachid Redouane (vpravo). FOTO METROPOLIT­AN POLICE ??
Britské tajné služby a policie dlouho sledovaly vůdčí postavu trojice teroristů sedmadvace­tiletého Khurama Shazada Butta (vlevo), na sobotním útoku se měl podílet i Rachid Redouane (vpravo). FOTO METROPOLIT­AN POLICE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia