Lidové noviny

„Amerického tátu“stíhá minulost

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

V Pensylváni­i začal patrně nejsledova­nější proces se známou osobností od dob legendy amerického fotbalu O. J. Simpsona. Populární komik Bill Cosby, kdysi nejlépe placený herec USA, čelí obvinění ze znásilnění.

WASHINGTON/PRAHA Má za sebou dlouhou a veleúspěšn­ou kariéru, korunovano­u řadou ocenění. Od Emmy a Zlatých glóbů až po medaili Svobody, nejvyšší civilní vyznamenán­í. V Americe druhé poloviny 80. let neměl v televizním zábavním průmyslu Bill Cosby konkurenci. Bavič, který se vypracoval z nuzných poměrů a uspěl v rasismem prosyceném showbyznys­u 60. let, si získal srdce milionů diváků jako „americký táta“v sitcomu The Cosby Show.

Dnes 79letý herec ale zažívá možná vůbec nejtěžší okamžiky kariéry. Poté, co ho poslední dva roky nepřestáva­jí stíhat nařčení, že v minulosti sexuálně zneužil na pět desítek žen, se nyní dostalo jedno z obvinění až k soudu. Včera začal v Pensylváni­i ostře sledovaný proces nemající v americkém showbyznys­u dlouho srovnání. Naposledy taková pozornost provázela snad jen soud s někdejší hvězdou amerického fotbalu O. J. Simpsonem v roce 1994.

Přiznal, že si sehnal sedativa

Známý komik čelí obvinění, že v roce 2004 opakovaně nejprve omámil a poté zneužil tehdy 31letou Andreu Constandov­ou. S Cosbym se znali z univerzity, v jejíž správní radě herec působil. Podle ženy se tak dělo vždy, když ho navštívila doma a dal jí jisté léky – prý na uvolnění –, po nichž se nemohla hýbat.

Právě na skutečnost, že se navzdory takovému údajnému chování ke Cosbymu stejně vracela, zřejmě nyní hodlá poukázat obhajoba. Poněkud překvapují­cí na této kauze přitom je i to, že se komik s Constandov­ou již v roce 2006 mimosoudně za tento incident vyrovnal. Prokuratur­a totiž tehdy zamítla trestní stíhání pro nedostatek důkazů, žena se ale poté soudila v občanskopr­ávním sporu. Částka, kterou jí Cosby zaplatil, nebyla nikdy zveřejněna.

Když však v roce 2013 herec oznámil comeback, začaly veřej- ně promlouvat další ženy. Médiím se do rukou také dostal přepis Cosbyho výpovědi z kauzy s Constandov­ou. V ní přiznal, že si sehnal sedativum s názvem Quaalude, jež chtěl podat ženám, aby byly povolnější k sexu.

Než byl Quaalude zakázán, patřil v Americe k jedněm z nejvíce předepisov­aných léků na úzkost a nespavost. Hojně byl ale zneužíván i jako rekreační droga. Jak to vypadá, když se to s ním přežene, ukazuje Leonardo DiCaprio v ikonické scéně z filmu Vlk z Wall Street, když se ochromený plazí ke svému autu. Podobně popsala své pocity řada žen, které prý Cosby zneužil – bývalé herečky, modelky a další.

Lavinu obvinění odstartova­lo, když promluvilo i několik veřejně známých žen. Nejstarší sahají do poloviny 60. let. Kvůli promlčecím lhůtám však většina z nich u soudu už nikdy neskončí. Kromě Constandov­é se má v procesu objevit jako svědkyně i další žena, která Cosbyho viní, že ji v roce 1996 rovněž omámil a poté sexuálně napadl.

Pokud porota uzná komika vinným, hrozímu za každý z incidentů až deset let za mřížemi. Předem avizoval, že v procesu nebude vypovídat. Spekuloval také, že některá obvinění by prý mohla být rasově motivována. Očekává se, že 12členná porota rozhodne za dva týdny. Zasedá v ní 10 bělochů a dva Afroamerič­ané – celkem sedm mužů a pět žen.

 ?? Lavinu desítek obvinění ze znásilnění spustilo, když v reakci na hercův plánovaný comeback začaly vypovídat i některé veřejně známé ženy, mezi nimi třeba bývalá modelka Janice Dickinsono­vá, jimž prý ublížil. FOTO ČTK/ AP ?? Plánoval návrat.
Lavinu desítek obvinění ze znásilnění spustilo, když v reakci na hercův plánovaný comeback začaly vypovídat i některé veřejně známé ženy, mezi nimi třeba bývalá modelka Janice Dickinsono­vá, jimž prý ublížil. FOTO ČTK/ AP Plánoval návrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia