Lidové noviny

Podporujet­e teroristy, vyčítají sousedé Kataru

- DAUHÁ

Protišíits­ká koalice sunnitskýc­h států vedených Saúdskou Arábií se začala drobit. Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty totiž včera oznámily, že přerušují diplomatic­ké styky a také letecké i námořní spojení s Katarem. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristic­ké organizace a destabiliz­uje bezpečnost v regionu. Později se k nim přidal ještě Jemen.

Mezi Katarem a dalšími státy regionu panují dlouhodobě neshody. Minulý týden se katarská vláda snažila vznesená obvinění vyvracet. Učinila tak poté, co se na stránkách oficiální katarské tiskové agentury objevila údajná prohlášení vládnoucíh­o katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada, který v nich měl podporovat palestinsk­é radikální hnutí Hamás a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Katar však tvr- dí, že stránky agentury napadli hackeři a že je terčem lživé kampaně.

Na plyn bohatý Katar je blízkým spojencem USA v regionu, na armádní základně v této zemi působí 10 000 amerických vojáků. Egypt a další arabské státy ale Katar dlouhodobě obviňují, že podporuje islamistic­ké skupiny, jako například Muslimské bratrstvo či palestinsk­ý Hamás.

Bahrajnská vláda svůj krok zdůvodnila mimo jiné tím, že Katar podporuje teroristic­ké aktivity a financuje skupiny napojené na Írán. K obdobnému kroku včera sáhla i vláda Jemenu, která bojuje s šíitskými povstalci. „Praktiky Kataru, který spolupracu­je s ozbrojeným­i povstalci podporovan­ými Íránem a sám podporuje extremisti­cké skupiny, vyšly jasně najevo,“konstatova­la v prohlášení jemenská vláda. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia