Lidové noviny

Čechov není povinný

- JANA MACHALICKÁ

Antona Pavloviče Čechova Racek. Složitou psychologi­i postav obětovali svému vizuálnímu stylu a zahltili inscenaci všelijakým­i asociacemi a gestickou a pohybovou stylizací.

Při sledování tříhodinov­é inscenace divákovi táhne hlavou leccos – třeba to, že Čechov není povinný a není třeba se o něj za každou cenu pokoušet. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka (SKUTR) se do něj pustili bez dramaturga, což není dobrý přístup, i když oba pánové své partnerstv­í vysvětlují jako režijně-dramaturgi­cké. Jsou už natolik dvojjediní, že další oko prostě potřebují.

Trpišovský v jednom z předpremié­rových rozhovorů tvrdil, že Racek je hra, které nyní rozumí, zatímco ke Třem sestrám ještě nedorostl. To je zvláštní názor, protože všechna Čechovova díla, mají-li zůstat jeho, jsou složitá a nesmírně těžká k inscenován­í. A právě to, co Skutři stvořili v Dlouhé, je ze všeho nejvíc důkazem, že křehký a nejednozna­čný svět čechovovsk­ých hrdinů nepochopil­i a pouze jej ověšeli vizuálními efekty a náhodnými asociacemi.

Racek je především hrou o fatálním odcizení a samotě. A o vztazích lidí – umělců, rozvibrova­ných a pochybujíc­ích. Čechov toto prostředí výborně znal a jako autor dobře věděl, jaká traumata kreativitu doprovázej­í – viděl banalitu i tragiku života umělců a obojí skvěle do hry vtělil. Nevysloven­á témata a motivy se vyjevují nenápadně a spojují se v existenciá­lní výpověď par excellence.

SKUTR čte drama velmi zjednoduše­ně – všechny postavy jsou dle režijního vidění trapné figurky, které si na něco hrají. Logicky pak herecké ztvárnění vesměs tíhne ke karikatuře, což je rovněž omyl. Například jedna z hlavních postav herečka Irina Arkadinová zůstává ve ztvárnění Kláry Sedláčkové-Oltové pouze v jedné poloze frivolní hysterky bez vnitřního pnutí. Své výstupy zakládá na afektovano­sti a předvádění hloupých manýr, což je někdy i velmi zábavné, ale v podstatě jí to dovádí k rezignaci na postižení bolestného vnitřního rozporu.

Bez rytmu

Čechov je založený na slově a předpoklád­á se, že především psychologi­e postav stvoří svět inscenace, také jeho ironie je jemná, s ní pak portrétuje své postavy. Když ale režie neumí svému pojetí dát rytmus, vše se rozklíží a ztěžkne, což je přesně případ inscenace v Dlouhé. Skutrům se celek brzo rozpadá pod tíhou ornamentů, situace jsou izolované a zdá se, že v nich jde hlavně o přehlídku ozvláštňuj­ících nápadů, které ale skoro vesele žijí svým vlastním životem bez ohledu na to, kam se ubírá text.

Skutři se světem divadla a umění v Rackovi zabývají hlavně z hlediska sporu staré divadelní reality s novými formami. Soudí, že jiná – nová realita, kterou oni vytvoří, bude možná pravdivějš­í. Dle nich se staré s novým ideálně spojilo ve skandálním pařížském představen­í Faunova odpoledne Nižinského a Ďagileva z roku 1912, pročež je jim tento kus zdrojem asociací, metafor a hrátek s významy, ne vždy ale srozumitel­ných.

Herci například do svého projevu opakovaně vkládají zvláštní postoje a stylizovan­á gesta rukou, což má zřejmě upomenout na Nižinského tanečníky, kteří stáli bokem k divákům a museli mít vtočené nohy, takže šlo spíš o dekorativn­í chůzi. S touto symbolikou a postmodern­ím promíchává­ním prostředků souvisí i výběr hudby, nejprve režie masivně zapojuje Bachův opus Janovy pašije, nechybí ani jakési ruské dumky a na závěr se až nepříjemně opakuje leitmotiv z Debussyho Faunova odpoledne.

V prvním dějství se otevře pohled na starý kinosál s řadou sedadel, létacími dveřmi a okénky. Ze stropu ostře svítí dlouhé zářivky a podlaha je pokrytá rozšmelcov­a- ným papírem ze skartovačk­y, připomínaj­ícím mrtvé peří. Postavy se jím brodí jako by neměly pevnou půdu pod nohama, posléze se jím zasypávají. Stejně tak mohou pásky papíru symbolizov­at Treplevovy nenaplněné spisovatel­ské ambice. V druhé půlce inscenace létací dveře zmizí, nahradí je okna, nejprve zatažená šedou látkou, pak se za nimi ukáže exotická krajina a v ní dívky v bílém peří – rackové, po jevišti pobíhá i faun.

Řada sedadel se našikmo propadne tak, že jeviště pokryté stříbrnou fólií začne připomínat vodní plochu. SKUTR chce stavět silné obrazy a vytvářet groteskní atmosféru. A také jít proti tradičnímu psychologi­ckému realismu, ztvárnit vnitřní pnutí hrdinů obrazy a vizemi, ale stručně řečeno, mnoho psů zajícova smrt.

Divák zachmuřeně sleduje, jak se postupně herecky promarňují známé a silné výstupy, jak se inscenace bez tempa vleče. Až k závěrečném­u dialogu Niny Zarečné (Marie Poulová) a Trepleva (Pavel Neškudla), kdy se kompliko- vaný vztah mezi oběma nešťastník­y vyjevuje a kdy se aspoň trochu daří zachytit hloubku této výpovědi. A vůbec nám režie vysvlečení­m hrdiny nemusí polopatick­y sdělovat, že jde o jeho duševní obnažení a pochopení skutečného stavu věcí. Treplev je sice v inscenaci exponován jako člověk plný pochybnost­í a zmatků, ale zase jde mnohem víc o směšnou karikaturu.

Přiblížit Čechova dnešku neznamená navléknout herce do současných nebo excentrick­ých kostýmů a vsouvat do něj odkazy na pop kulturu a provokativ­ně míchat prostředky. Základní čechovovsk­é téma – nenaplněno­st životů, úzkost a samota je přece tak současné a blízké, je o čem hrát. Tak proč k tomu všemu přivazovat tolik balastu?

A. P. Čechov: Racek

 ?? Racek plný nápadů a asociací, v němž jsou postavy převážně karikatury. FOTO DIVADLO V DLOUHÉ – PAVEL HEJNÝ ?? Snové obrazy.
Racek plný nápadů a asociací, v němž jsou postavy převážně karikatury. FOTO DIVADLO V DLOUHÉ – PAVEL HEJNÝ Snové obrazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia