Lidové noviny

Víte, že jste zboží? Data to vědí

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Patří téma dat do kultury? Patří, už proto, že data stále více kultivují naše životy, naše vnímání světa i skutečnost­i. Pominula éra účinku velkých románů. Doba, kdy čtenáři Goethova Utrpení mladého Werthera páchali sebevraždy. Nastala éra účinku velkých dat. Doba, kdy čtenáři digitálníc­h zpráv demonstruj­í za Edwarda Snowdena – to on prý odhalil, jak mocní tohoto světa nakládají s osobními daty, osudy i životy nás, plebejců. A že s tím utekl do Ruska, vzal čert.

Fotografie, knihy a glóby

I proto je logické, že DOX – ve spolupráci s barcelonsk­ým centrem CCCB a Nadací Telefónica – nachystal multimediá­lní výstavu s podtitulem Jak informační exploze mění náš svět. Ale nebojte se. Kdo by se snad předem dě- sil, že sálu bude vévodit plastika ukřižované­ho Snowdena coby spasitele, může se uklidnit. Ideologie je potlačena – o Snowdenovi či WikiLeaks padnou zmínky jen v podobě kamínků do mozaiky faktů či ilustrovan­ých nálad.

Zato výstava dobře nasvěcuje ty stránky „velkých dat“, jež často pokládáme za samozřejmé a dané, ale až při utříděnějš­ím pohledu zjistíme, že samozřejmé nejsou. Různé exponáty – od informační­ch tabulí přes fotografie, grafy, modely, mapy, knihy i glóby až po ukázky skutečných podmořskýc­h kabelů, jimiž optickými vlákny data proudí – upřesňují či opravují různé představy.

Třeba tu, že internet je elektronic­ký vesmír, který nemá hierarchii, že je to původně idea vojáků a že právě neexistenc­e jednoho „mozku“má zaručit, aby komunikačn­í centrum nešlo zničit ani válkou. V jádru je to pravda, ale výstava ji klade do ucelenější­ho obrazu. Dokládají to již zmíněné ka- bely a vše, co se kolem nich točí. K nejpůsobiv­ějším sekcím patří geografie internetu či zeměpis dat.

Na podlaze leží ohromná mapa Země a ukazuje, kudy vedou hlavní komunikačn­í kabely. Můžete po ní chodit a zblízka se dívat na místa svého zájmu. Třeba na Africký roh. Ze zpráv ho znáte jako místo rozpadlých států, neustálých válek, guerill a hlavně jako semeniště námořních pirátů. Každá loď tam riskuje. Ale jen tisíc metrů pod tím chaosem vedou po dněmoře hlavní kabely informačně spojující Západ s Indií, východní Asií i Austrálií.

Jako s elektřinou před sto lety

Abstraktní elektronic­ký vesmír se až překvapivě zhmotňuje ve svých uzlech i úložištích dat. Jeden z hlavních uzlů leží na Manhattanu blízko Wall Street (nehezká budova z roku 1928). Aukční portál eBay ukládá data v novostavbě v arizonském Phoenixu a v pouštním klimatu je potíž s chlazením.

Proto moc nepřekvapí, že tolik dat hostí Skandinávi­e. Evropský Google využívá finské středisko Hamina (bývalá papírna, kterou navrhl slavný Alvar Aalto – její adaptaci by ocenil David Vávra). Stockholms­ké středisko Pionen leží v bývalém protiatomo­vém bunkru (v roce 2010 hostilo serve- ry WikiLeaks). A Facebook ukládá svá data v severošvéd­ském městě Lulea, čímž ušetří za chlazení. To vše poskytnou snímky a informace v bloku nazvaném Z úkrytu na výsluní.

Dalo by se napsat, že výstava v Doxu je pěknou ukázkou osvěty. Ba něčím víc. Taková expozice by slušela i Národnímu technickém­u muzeu či podobné slovutné instituci. Ale ve skutečnost­i cílí na společensk­á témata. Na problémy datafikace světa, jež vyvolává podobný přelom jako elektrifik­ace před sto lety. Na to, co vyvolává víc otázek než odpovědí. Na to, jak digitaliza­ce mění přístup k informacím i právo je využívat. Na to, jak ovlivňuje zaběhnuté obory včetně novinářstv­í (už jste se setkali s datovou žurnalisti­kou?). I na to, jak ovlivňuje správu státu a podobu demokracie.

Jedním z hesel je i komodifika­ce soukromí. Že to slovo neznáte? Ale zřejmě znáte praxi. Výstava v Doxu připomíná poučku spjatou se Sítí, službami webu i sociálními médii: nabízí-li vám někdo něco zadarmo, vězte, že zbožím jste vy – vaše data, informace o vašem soukromí. Takže kdo se komodifiku­je, dělá ze sebe zboží.

Elektronic­ký vesmír a jeho „velká data“, to je těžký argument. Přitom málokdo ví, co to přesně je a kde leží. Jeho různé tváře ukazuje výstava Big Bang Data v pražském Centru současného umění DOX.

Big Bang Data

 ?? Plán na podlaze Doxu ukazuje, kudy vedou pod mořem hlavní komunikačn­í kabely internetu. FOTO DOX – LUKÁŠ OUJESKÝ ?? Mapa místo umění.
Plán na podlaze Doxu ukazuje, kudy vedou pod mořem hlavní komunikačn­í kabely internetu. FOTO DOX – LUKÁŠ OUJESKÝ Mapa místo umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia