Lidové noviny

A bude hůř

Platy rostou, ale politici slibují ještě větší divočinu

-

Prodej aut stoupl o 11 procent na další rekord, skupina PPF ztrojnásob­ila zisk na 29,1 miliardy korun a mzdy v průměru vzrostly o 5,3 procenta na 27 889 korun. Hlavní političtí soupeři Andreje Babiše by měli začít malovat plakáty s nápisy Nejhloupěj­ší sedlák má největší brambory.

Dobrá zpráva je, že platy a mzdy budou takřka jistě i nadále růst. Důvody jsou dva – jeden demografic­ký, jeden politický.

Ten demografic­ký je zcela klíčový: na odpočinek odcházejí silné poválečné generace, přičemž je nikdo nenahrazuj­e. Na pracovní trh přicházejí lidé narození těsně po převratu, kdy se rodilo o polovinu méně dětí než v letech osmdesátýc­h. Nejsou domácí pracovníci a ministerst­vo vnitra se tvrdě brání příchodu pracovní síly z Polska, Vietnamu i Ukrajiny. Lidská práce je nedostatko­vá komodita, proto roste i její cena.

Druhý důvod je politický: vláda opakovaně zvedla zaručenou mzdu, která tak za čtyři roky vzrostla o 29,5 procenta! A i když se tato mzda týká menšiny, zvedá nutně tlak i na platy u dalších pozic. Ačkoli vláda chystá její další zvýšení, ty největší změny přijdou pravděpodo­bně po volbách: takřka všechny politické strany, od TOP 09 přes ODS a ČSSD až po ANO 2011, slibují buď nižší daně z příjmu, nebo nižší pojištění, což by vedlo k výrazně tlustším peněženkám. Ty nápady jsou dnes převážně zcela nerealisti­cké (snad s výjimkou ČSSD), ale těžko se z nich bude partajím úplně couvat. Takže v tomto smyslu bude určitě líp, ať už bude vládnout kdokoli.

Strach bychom měli mít snad z jedné věci: kde vezmou peníze, o něž připraví státní rozpočet? Plány ODS by v součtu znamenaly propad příjmu skoro o sto miliard, ale Andrej Babiš se nechal slyšet, že jeho snem (nikoli letošním programem) jsou důchody ve výši „70 až 80 procent průměrné mzdy“. To by dnes znamenalo 22 311 korun, což je skoro dvojnásobe­k dnešní průměrné penze. Což o to, kdo by to nechtěl, akorát by stát musel vydat na důchody zhruba o 350 miliard víc než dnes!

Jestli by nakonec nebylo nejlepší, aby ty partaje žádné programy nepsaly. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia