Lidové noviny

Jedinečná planeta

Země měla svátek. Změňme své chování, chceme-li se vyhnout temným scénářům

-

Když máme svátek nebo narozeniny, přejí nám naši blízcí vše dobré a chtějí nám udělat radost. Včera byl Světový den životního prostředí. Je to vlastně svátek naší jedinečné planety Země. Jedinečné proto, že na ní existuje jediný život ve vesmíru, o kterém víme.

Zkusme si představit, jaký je to zázrak. Život se nachází ve dvacet kilometrů mocné vrstvě obepínajíc­í planetu, která obsahuje život. Průměr planety je necelých 13 tisíc kilometrů, takže prostředí, ve kterém se vyskytuje život, je velmi nepatrná a zranitelná část Země. K našemu Slunci je to 150 milionů kilometrů neboli osm a půl světelné minuty. Nejbližší další hvězda – Proxima Centauri – je vzdálená 4,22 světelného roku. Takových hvězd je v naší galaxii, Mléčné dráze, přes sto miliard a v celém známém vesmíru je více než sto miliard galaxií. Avšak jedině v biosféře naší planety je život, který známe.

Není to nic samozřejmé­ho, je to div a záhada. Kdyby naše Slunce bylo desetkrát větší, vyhořelo by po deseti milionech let místo deseti miliard let a my bychom tu nebyli. Kdyby Země byla o patnáct procent dále od Slunce, zamrzly by oceány. Kdyby byla o pět procent blíže, vypařila by se voda a skleníkový efekt by způsobil teploty podobné těm na Venuši (464 stupňů Celsia). Kdyby Země neměla tekuté magma a kovové nitro, rotující planeta by nevytvářel­a magnetické pole, které nás chrání před kosmickým zářením (to je jeden z důvodů, proč kolonizace Marsu bude ještě hodně dlouho utopií).

Díky magmatu existuje pohyb tektonic- kých desek, které neustále přetvářejí povrch planety. Kdyby Země byla zarovnaná (díky erozním procesům), byla by všude pokryta čtyřmi kilometry vody, pevnina by neexistova­la.

Kdybychom se před 4,5 miliardy let pravděpodo­bně nestřetli s vesmírným tělesem velikosti dnešního Marsu, nevznikl by Měsíc. Měsíční gravitace přitom udržuje Zemi, aby se otáčela správnou rychlostí a ve správném úhlu, což vytváří stabilní prostředí pro dlouhodobý vývoj života. Kdybychom se před 65 miliony lety nesrazili s asteroidem (o průměru asi 15 km), nevymizeli by nejspíše veleještěř­i, kteří byli na Zemi dominantní téměř 200 milionů let. Savci by se nevyvinuli do dnešní podoby a člověk by tu nebyl. A tak dále a tak dále.

Máme společné předky

Máme zkrátka obrovské štěstí, že tu můžeme být. V roce 1991 se vědci v Arizoně pokusili vytvořit na ploše přibližně jednoho hektaru pod kopulí umělou biosféru (rostliny, živočichy i půdu však vzali z původní biosféry). Nedokázali tento ekosystém udržet funkční ani dva roky, přestože do experiment­u napumpoval­i 200 milionů dolarů.

Naše biosféra poskytuje příznivé podmínky pro vývoj života už čtyři miliardy let – a zadarmo. Jak život na Zemi vznikl, je dodnes záhadou. Nevíme spolehlivě, jak se tento vývoj udál, a ještě méně toho víme, kam život směřuje a jaký je jeho smysl. Víme však, že cokoliv způsobilo, že se život objevil, stalo se to jen jednou. Cokoliv kdy žilo na Zemi, vše se datuje k jednomu společnému začátku. Všichni, kdo se na jakékoliv úrovni těšíme ze života, máme společné předky.

Člověk, čistě biologicky vzato, je velmi úspěšný, přizpůsobi­vý a agresivní predátor. Během posledních deseti tisíc let se počet lidí na Zemi zvýšil z dvou tří milionů na dnešních 7,5 miliardy. Svým vlivem na prostředí už se vyrovnáme takovým přírodním vlivům, jako jsou tektonická činnost, vulkanismu­s nebo srážka s asteroidem.

Ostatní rostlinné a živočišné druhy ničíme takovou rychlostí, že do konce 21. století jich tu může zůstat jen polovina. Nedávno zesnulý olomoucký profesor ekologie Otakar Štěrba přišel už v roce 1993 s tvrzením, že čtvrtohory skončily a žijeme v pětihorách: „Vývoj pětihor směřuje k zániku lidstva. Než zanikne lidský druh, zmizí i mnoho druhů rostlin a zvířat. (…) Planeta pouze zažije určité další kataklyzma a pozůstalá příroda se bude vyvíjet svou cestou, bez rušivého vlivu člověka a jeho inteligenc­e.“

Věřím, že se pan profesor mýlil. Nebo přesněji, pokusil se o sebedestru­ktivní prognózu. Jeho varování nás má vést ke změně smýšlení a chování, aby se předpověď nenaplnila. I proto mělo význam si 5. června připomenou­t Světový den životního prostředí, svátek naší jedinečné planety a života, který už čtyři miliardy let hostí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia