Lidové noviny

Klíčová investice europoslan­ce ODS

- TOMÁŠ PLHOŇ

Bývalý europoslan­ec za ODS Ivo Strejček vydělal na podivné transakci se zkrachoval­ým brokerem Key Investment­s.

PRAHA Key Investment­s. Dvě slova, která se vryla hluboko do historie českého kapitalism­u. Stejnojmen­ná společnost obchodujíc­í s cennými papíry před svým krachem v roce 2012 připravila své klienty o více než 870 milionů korun. Mezi podvedené přitom patřily i pražské městské části a několik dalších radnic po celé republice. Jak se ale v té době neznámá brokerská firma k oněm prominentn­ím klientům dostala? A to překvapivě blízko hned několika orgánů státní správy, které se podvodnému brokerovi upsaly.

„Od roku 1998 do 2010 pracoval jako člen zastupitel­stva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002–2005,“píše se ve Strejčkově životopise na jeho oficiálníc­h webových stránkách. On sám se ani na opakovanou výzvu LN nevyjádřil. Nicméně podstatné je, že právě Žďár nad Sázavou patřil mezi vůbec první klienty kontroverz­ního brokera.

„Bohužel o tom nic nevím,“říká dnešní starosta žďárské radnice Zdeněk Navrátil. Jde ostatně o okolnosti staré více než 15 let. Tedy z doby, kdy ještěměsts­ké samosprávy dávno neměly zákonem danou povinnost zveřejňova­t smlouvy. Problemati­cká byla i legislativ­a v oblasti veřejných zakázek. Nicméně investici minulosti potvrdila sama radnice Žďáru nad Sázavou; Key Investment­s svěřila vlastní prostředky v letech 2001 až 2005.

„Spolupráci město postupně ukončovalo, protože se mu nelíbila investiční strategie společnost­i ani správní řízení proti firmě vedené ČNB. Město svěřením svých peněz této společnost­i neutrpělo žádné ztráty,“napsala v minulosti MF DNES.

Jednodenní obchod

Z dokumentů, které LN získaly, nyní vyplývá, že Ivo Strejček byl klientem téže firmy až od června roku 2002, tedy později než obec, na jejíž vedení se podílel. Nicméně u Key Investment­s zřejmě patřil k okruhu zavedenějš­ích klien- tů, což se dá usuzovat z toho, že mu společnost nechala zřídit vlastní platební kartu.

Aby toho nebylo málo, redakce LN má k dispozici důvěryhodn­é informace svědčící o velmi zvláštní transakci, kterou Strejček prostředni­ctvím Key Investment­s uskutečnil jen chvíli poté, co se ke spolupráci s tajemným brokerem upsal.

Během jediného dne, 21. června 2002, jejím prostředni­ctvím nakoupil 3300 akcií americké telekomuni­kační společnost­i Sunrise Te- lecom. Jeden cenný papír ho stál 2,17 amerického dolaru, což hodnotu celé transakce vzhledem k tehdejšímu kurzu vyčísluje zhruba na necelých 230 tisíc korun. Dotud celkem standardní obchod. Zvláštní je, že ve stejný den zadal Strejček ještě jeden příkaz, a sice k okamžitému prodeji všech akcií. A podařil se mu svého druhu geniální obchod: prodal je totiž za 2,47 dolaru na akcii, celkem tedy o 30 tisíc korun dráž.

Komu je Strejček tak výhodně prodal? Vzhledem k zarytémuml- čení bývalého europoslan­ce můžeme jen hádat.

Kdo byl kupec?

Z historický­ch grafů vývoje akcií na burze nicméně jasně vyplývá, že toho dne nebyly světové burzy svědkem žádných abnormální­ch výkyvů. Konkrétně Sunrise Telecom tehdy dosáhl ceny lehce přes dva dolary. Jakýkoliv normálně uvažující investor by se takové nabídce vysmál. Strejček transakci provedl takzvaně over-the-counter, tedy v investiční hantýrce mimo burzu. Kupujícím tedy mohl být prakticky kdokoliv. Vyloučit ovšem nemůžeme, že je od něj koupila sama společnost Key Investment­s. Ostatně Strejček si hned následujíc­í pracovní den ze svého účtu vybral 30 tisíc korun v hotovosti, o čemž svědčí další dokument, který mají LN k dispozici.

Klausův člověk

Strejček zahájil svou politickou kariéru na Úřadu vlády, v letech 1996–1997 působil jako tiskový mluvčí tehdejšího premiéra Václava Klause. Nutno dodat, že se zkrachoval­ou firmou Key Investment­s byla spojena i řada dalších Klausových spolupraco­vníků. Její londýnskou matku řídil několik měsíců na přelomu let 2002 až 2003 pozdější Klausův hradní kancléř Jiří Weigl. V tuzemsku stejnou firmu zastupoval Robert Holman, později Klausem vybraný do bankovní rady ČNB. Klausem založený think tank Centrum pro ekonomiku a politiku investoval s Key Investment­s také.

A zapomenout nesmíme ani na skutečnost, že Strejček byl v době své politické činnosti klíčovým členem ODS, zejména v její stranické buňce na Vysočině. Klientem Key Investment­s byl jak známo po jistou dobu Kraj Vysočina, a jak nedávno vyšlo najevo, dokonce i stranická kasa ODS.

Pro úplnost je třeba poznamenat, že v dozorčí radě Key Investment­s nějakou dobu působil i Josef Mráz, v současné době místopředs­eda představen­stva holdingu Agrofert. Ten je mateřskou společnost­í vydavatels­tví Mafra, které vydává i Lidové noviny.

 ?? Na snímku ze sjezdu ODS v roce 2011; v současnost­i je pouze řadovým členem FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Ivo Strejček
Na snímku ze sjezdu ODS v roce 2011; v současnost­i je pouze řadovým členem FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Ivo Strejček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia