Lidové noviny

Vládci evropských kolejí se letos sejdou v Praze

-

PRAHA Praha bude na začátku července hostit nenápadnou, ale velmi prestižní akci. Jde o summit nejmocnějš­ích mužů (a jedné ženy) evropské železnice, který se bude 6. a 7. 7. podle informací serveru Lidovky.cz konat v pražském hotelu InterConti­nental. Na přetřes přijde například pro Česko klíčové téma – nové koridory ve směru na Mnichov a Berlín – nebo opatření proti terorismu.

„Loni se toto setkání uskutečnil­o v Luganu, před dvěma lety v Lisabonu. Tentokrát se rozhodoval­o mezi Prahou, Madridem a Stockholme­m,“řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Dráhy summit pořádají spolu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC).

Vysokých manažerů by mělo přijet více než 20, některé doprovodí i manželky. Chybět nebude ani Oleg Belozerov, který řadu let působil jako náměstek ruského ministra dopravy a druhým rokem vede ruské železnice RŽD. V jejich čele nahradil Vladimira Jakunina, který je považován za spojence prezidenta Vladimira Putina.

„Program se teprve upřesňuje a ladí. Kromě jiného se bude mluvit o tématech, která se v CER (Společenst­ví evropských železniční­ch společnost­í) aktuálně probírají, což je například železniční propojení Východ–Západ, výstavba vysokorych­lostní infrastruk­tury, ochrana před terorismem, otevírání železniční­ho trhu v Evropě a podobně,“upřesnil mluvčí ČD Joklík.

Tuzemského státního dopravce bude reprezento­vat generální ředitel Pavel Krtek, za správce železniční infrastruk­tury SŽDC bude na místě jeho šéf Pavel Surý. mip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia