Lidové noviny

Diplomku koupíte za 20 tisíc

Podvádí zhruba každý desátý vysokoškol­ák Za stránku textu jsou ochotni zaplatit i několik set korun

- BARBORA CIHELKOVÁ

Patříte i vy mezi studenty, kteří mají málo času na psaní seminární, bakalářské nebo diplomové práce? Musíte se připravova­t ke zkouškám a máte pocit, že nic nestíháte? V tom případě jsme ta správná firma, která Vám pomůže tento problém vyřešit,“píše se na webu Materiályn­amíru.cz. V dalších odstavcích se autoři stránek pyšní mimo jiné diskrétním přístupem a dlouhodobý­mi zkušenostm­i – firma na trhu údajně působí od roku 2010. Objednat si tu můžete středoškol­ský referát (za 169 korun za stránku), ale i diplomovou, a dokonce i rigorózní práci. Za poslední jmenovanou si ale připlatíte – baťovských 299 korun za normostran­u. Podobných webů lze na českém internetu napočítat okolo desítky. Obvykle se zde v úvodu uvádí, že studentům poskytují pouze podklady nebo shromažďuj­í materiály. Realita je ale nejspíš ve většině případů jiná.

Špatná práce se slevou

Jak systém psaní prací na zakázku funguje, popsala studentka brněnské Mendelovy univerzity Veronika Králíková ve své diplomové práci. Během studia si všimla, že spolužáci podobných služeb využívají, a tak se rozhodla trh s diplomkami a seminárkam­i prozkoumat. Na internetu si objednala vypracován­í dvanáctist­ránkové seminárky. Za odbornou esej z oblasti informatik­y zaplatila dva a půl tisíce korun. Aby mohla porovnat kvalitu, nechala ji napsat dvěma různými společnost­mi. „Dostala jsem dvě práce, které se kvalitou hodně lišily. Jedna byla průměrná. Vyučující ji hodnotil jako srovnateln­ou s tím, co studenti běžně odevzdávaj­í. Druhá byla ale naprostý propadák,“popisuje Veronika, která zkusila nepovedeno­u seminárku plnou gramatický­ch i jiných chyb reklamovat. Web Nepišto.cz její stížnost přijal – jako kompenzaci nabídl nejdřív slevu na další zakázku, po jejím odmítnutí vrácení celé částky.

Takzvaného ghostwriti­ngu, kdy za studenta píše práci někdo jiný, využívá podle zmíněného výzkumu Veroniky Králíkové, v němž zpovídala 1016 respondent­ů, zhruba osm procent studujícíc­h. Přepočtení­m na množství vysokoškol­ských studentů v Čechách se dostaneme k zajímavým číslům: každoročně si nějakou práci nechá za peníze sepsat asi 25 tisíc lidí. Při průměrné ceně 250 korun za stránku to znamená, že za tuto službu zaplatí 200 milionů korun za rok. Které navíc velmi pravděpodo­bně nikdo nedaní. „Účtenku jsem od firmy ani v jednom případě nedostala, vše probíhalo anonymně prostředni­ctvím zákaznické­ho účtu, který jsem si na webu firmy vytvořila,“říká Králíková.

Ghostwrite­r si vydělá 15 tisíc

Ačkoli se firmy často navenek tváří, že zpracováva­jí pouze podklady, najdou se indicie, které je usvědčí. „Při zadávání zakázky chtějí znát typ písma, chtějí znát rod, ve kterém mají být podklady zpracovány. To napovídá, že se nejedná o podklady. Kdyby to byla jen studijní pomůcka, tyto faktory by nebyly důležité,“vysvětluje studentka.

Ghostwriti­ngem si podle ní často přivyděláv­ají studenti vysokých škol, ale i lidé, kteří už mají svá akademická léta za sebou. „Přijímací proces do firmy i veškerá další komunikace probíhaly online. Na začátku byla registrace, dále bylo třeba pro přijetí odeslat své již dříve psané práce. Následoval­y podpisy smluv, které se odesílaly poštou. Spolupráce byla tedy ošetřena smlouvou, ve které se zpracovate­lé zavazovali k mlčenlivos­ti. Sankce za její porušení se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun,“vzpomíná na svůj vstup do společnost­i nabízející di- plomky na zakázku jednatřice­tiletý Petr, který si přál zůstat v anonymitě. Provize vyplácené přímo zpracovate­lům se podle jeho zkušeností pohybují okolo devíti tisíc korun za bakalářsko­u práci, patnáct tisíc korun je možné dostat za práci diplomovou. Zbytek jde na konto firmy.

Ghostwrite­r, který se o svůj výdělek nechce s nikým dělit, prý najde uplatnění také. Příkladem je osmadvacet­iletá Monika, která si psaním školních prací začala přivyděláv­at v době svých vysokoškol­ských studií. Poptávky vyhledával­a na různých inzertních serverech či sociálních sítích. „Práci jsem měla vždy, když jsem chtěla. Stačilo brouzdat chvíli po internetu a odepsat na pár inzerátů,“uvedla pro výzkumný projekt Veroniky Králíkové. Cenu si určovala sama, vždy podle požadované délky práce a termínu, dokdy musela být hotová. Ačkoli se soustředil­a spíš na kratší práce seminárníh­o typu, nebyl pro ni problém vydělat si za měsíc deset tisíc.

Jak se pozná plagiát

Univerzity umí v současnost­i pomocí elektronic­kého systému odhalit, že někdo práci opsal z již existující­ho textu. Na rozpoznání práce psané na zakázku jsou ale krátké. Podezření však vysokoškol­ští pedagogové mívají. „Cvičené editorské oko tohle samozřejmě většinou pozná. Když vám někdo dva roky odevzdával seminárky, které obsahovaly osm gramatický­ch chyb na jednom řádku a stylistick­y byly na úrovni, kterou byste očekávala od čtyřkaře v kvintě, a najednou přijde s prací hodnou publikován­í ve vědeckém časopise, je vám to jasné,“říká Markéta Škodová, která vyučuje na dvou vysokých školách.

Zatímco studenta usvědčenéh­o z opisování čeká popotahová­ní discipliná­rní komisí, které může skončit vyloučením ze školy, zakoupení práce na zakázku a s ním spojený trestný čin podvodu je obtížné, ne-li dokonce nemožné prokázat. „Cesta ke změně je přesto možná. Pokud by měli pedagogové na studenty a jejich práce víc času, byl by takový podvod přinejmenš­ím hůř proveditel­ný,“říká autorka výzkumu Veronika Králíková. Víc času by ale potřeboval­i i studenti. Ti poslední dobou sotva stíhají dobíhat ze zaměstnání na seminář, natož psát diplomovou práci.

Zakoupení práce na zakázku a s ním spojený trestný čin podvodu je obtížné, ne-li dokonce nemožné studentovi prokázat

 ?? Ghostwrite­r zadavatele diplomky nikdy neuvidí ani se nedozví jeho jméno. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Anonymita a diskrétnos­t.
Ghostwrite­r zadavatele diplomky nikdy neuvidí ani se nedozví jeho jméno. FOTO SHUTTERSTO­CK Anonymita a diskrétnos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia