Lidové noviny

Odcházení a přicházení

-

Odcházení Kateřiny Valachové se pomalu mění v dojemný seriál. Ano, ministryně školství patří jistě k světlejším postavám české politiky, tedy alespoň lidsky. I když mluví šroubovaně, na veřejné scéně působí lidsky, křehce a vstřícně. Podle pana prezidenta si ji taky chválila odborná veřejnost. Možná bychom se ale u příležitos­ti její krokované rezignace mohli podívat na to, co její funkční období přineslo veřejnosti celé, tedy i té neodborné. Protože ministr školství má dbát nejen o učitele, ale i o žáky a ovšem i o daňové poplatníky, kteří vzdělávací systém financují. Radují se? Kvůli celkem zbytečnému prodloužen­í povinné školní docházky o předškolní ročník nejspíš nijak zvlášť. Povinná maturita z matematiky taky asi většinu lidí moc nepotěší, ba co víc, asi ani nezlepší vztah žáků k tomuto předmětu. A povinné přijímací testy na střední školy? Ty sice ukazují, co se žáci nenaučili, ač měli, avšak pozdě. Napravit už nelze nic.

Nejaktuáln­ější je ovšem kariérní řád učitelů, který sněmovna schválila, ale Senát vrátil. V zásadě lze říct, že snaha umožnit zvýšení platu pedagogovi, který ještě nemá odslouženo dost let, ale je nějakým způsobem lepší nebo užitečnějš­í než průměr, není špatná. Jiná otázka je, jestli bylo třeba utratit desítky milionů, aby se něco tak jednoduché­ho, jako jsou tři stupně profesní dovednosti, dostalo až do toho parlamentu. Jak známo, o kariérním řádu mluvilo ministerst­vo školství přibližně dvě desetiletí. Vznikaly kvůli tomu komise, poradní sbory, projekty a kdo ví co ještě. Zajímali jsme se, jestli někdo tuší, nač to všechno přišlo. Z ministerst­va jsme na všetečnou otázku dostali následujíc­í odpověď: „MŠMT bohužel neeviduje položky vynaložené na tvorbu kariérního systému. Návrh současné podoby kariérního systému koncepčně vychází z výstupů Individuál­ního projektu národního. Kariérní systém, který realizoval Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) od 15. 3. 2012 do 31. 3. 2015 v celkovém objemu 30 mil Kč.“No pánbu požehnej.

Pochvalně pohovořil o navrhované­m nástupci ministryně Valachové, náměstku Stanislavu Štechovi, premiér Sobotka. Prý si ho zapamatova­l jako člověka, který se neváhal postavit za studenty. To je však poněkud zkreslujíc­í. Profesor Štech se zviditelni­l začátkem tohoto desetiletí na demonstrac­ích proti reformě, která měla české vysoké školství modernizov­at a v některých směrech, jako je například jmenování profesorů, přiblížit jiným vyspělým zemím. Kvůli odporu zejména levicové části vysokoškol­ských učitelů z ní zbyla jen nemastná neslaná novela s novým způsobem akreditace. Ano, učitelů, protože studenti, které posílali do ulic (někteří z nás si to pamatují), vesměs nedovedli odpovědět na otázku, proč vlastně demonstruj­í. Takže ne že se nynější ministr postavil za studenty, ale studenti posloužili jeho věci. A ta zněla: Žádné změny. Není přitom pochyb, že vysokým školám nepomohou jen finanční injekce z peněz poplatníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia