Lidové noviny

Navrhněte obal kávy

Středoškol­ská ekonomika nemusí být nuda. Iniciativa Učitelé z Marsu propojuje marketing třeba s dějepisem

-

Marketing z jiného úhlu pohledu.

pak mohli „zahrát“na reálnou kavárnu částečně v cizím jazyce. „Lekce vznikala za pomoci našich kolegů, byl tam pohled ekologa, zeměpisáře, Pavla Fialy jako občankáře, jazykářky i můj coby ekonomky,“vyjmenoval­a Šárovcová.

Zamyslet se nad hrnkem i zástěrou

V reálné kavárně se zase studenti museli zamyslet nad tím, proč používají určitý typ hrnečků nebo proč má například kavárník hnědou zástěru. Podle Šárovcové je důležité, aby se mladí naučili přemýšlet v souvislost­ech. „Berou věci jako danosti, nespojí si vědomosti mezi sebou. S hrůzou jsme zjistili, že svět nepozorují, nepodivují se nad ním, ale berou ho jako daný,“povzdychla si kantorka s tím, že svou vinu nese škola, protože je na souvislost­i neupozorňu­je a oni je pak nevidí ani v každodenní­m životě.

Stejný pohled má i Pavel Fiala, podle kterého je špatně, že jsou studenti v jedné hodině 45 minut naladění na jedno téma a v další hodině se musí jejich myšlení přeoriento­vat jinam. „Nic se nenaučí, mají jen zmatek v hlavě, unikají jim souvislost­i, nedostanou se do hloubky a všechno to klouzání po povrchu vede k memorování.“

Takový způsob je pro Učitele z Marsu zastaralý a nefunkční Dnes, na rozdíl od 19. století, musí učitel plnit několik funkcí. Má být lektorem, mentorem, psychologe­m, průvodcem i koučem, který pomáhá přivádět nápady na svět. „Tyto role se ale nikde neučí a ani pedagogick­á fakulta nic ta- kového nenaučí,“míní Fiala a dodává, že nejvíc mu v tomto ohledu dala pedagogick­á praxe.

Proto chce iniciativa Učitelé z Marsu šířit svou metodiku, která zahrnuje tematické vyučování, alternativ­ní směry, jako je montessori či waldorf, ale i prvky z Komenského učení a zkušenosti zahraniční­ch pedagogů, mezi naše středoškol­ské učitele. Ať už osobními návštěvami přímo ve školách, nebo na svém webu.

Chtějí také pro kolegy ze škol připravit kurz nebo soustředěn­í, kde se dozvědí, jaké postupy a aktivity aplikovat ve výuce. Takový je plán pro příští rok, který zatím nadšenci dojednávaj­í s partnery.

Iniciativě nejde jen o kantory ze středních škol, chce propojovat školy na všech úrovních. Ve skupině nadšených učitelů pracuje i vyučující ze Scio školy, který sděluje své postřehy z netradiční základní školy. Důležitá je i vazba středních škol směrem k vysokým, aby na sebe mohly reagovat a navazovat. „Baví nás to mezigenera­ční spojení a vyvíjení. Pro základky je zajímavé slyšet, co bude potom, a pro nás zase reflexe od vysokoškol­ských učitelů,“poznamenal­a Šárovcová.

Pokud to půjde, chtěli by Učitelé z Marsu pozvat na střední školy vysokoškol­áky, kteří by na vybraných lekcích působili jako mentoři. Naopak středoškol­áci by zase mohli zajít na základky a splnit tam v rámci nějakého projektu určitý úkol. „Chceme propojit studenty mezi sebou, je to pro ně hodně motivující, takhle se zažít,“dodala pedagožka.

Pokud testovací dny v Kollárově ukážou, že studenti si z nového typu výuky opravdu odnášejí víc a hodnotí ho pozitivně, bude se vedení snažit vyjít kantorům vstříc a vytvořit rozvrhy tak, aby ekonomické předměty byly u sebe a daly se vytvořit bloky jako v případě marketingo­vého mixu.

Slova studentů po prvním dni testování naznačují, že by se s novým typem výuky mohli již brzy setkávat pravidelně. „Připadá mi to úžasné, bylo to vlastně to samé, co jsme brali v marketingu, ale neměli jsme k tomu konkrétní příklady, které bychom rozvíjeli a mluvili o nich. Myslím, že tady nám to dalo mnohem víc, bylo to zajímavějš­í než psát do sešitu poučky,“zhodnotila druhačka Anežka. Její slova potvrdila i Klaudie: „Jejich příklady se mi v práci vybaví spíš než sešit s poznámkami. Líbilo se mi to, bylo to živější, trošku náročnější, ale o to výživnější.“

Pro budoucí ekonomy není důležité správně odrecitova­t naučené maturitní otázky před komisí, ale být v praxi odpovědným podnikatel­em. Student by se ekonomiku měl učit spojenou s jinými obory, jako je občanská nauka, zeměpis nebo ekologie. „Ekonomický způsob myšlení je nástroj, kte- rý umožní realizovat sny a může i zlepšit společnost,“říká Táňa Šárovcová.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Akademie LN

 ?? Pavel Fiala má aprobaci pro dějepis a občanskou výchovu, přesto nyní přednáší středoškol­ákům o ekonomii. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Pavel Fiala má aprobaci pro dějepis a občanskou výchovu, přesto nyní přednáší středoškol­ákům o ekonomii. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia