Lidové noviny

Zkusili jsme všechno. Marně

- PAŘÍŽ MIROSLAV NĚMÝ

Spolupráce tenisty Tomáše Berdycha s Goranem Ivaniševič­em skončila. „Nevyšlo to,“vysvětlil trenér.

(od našeho zpravodaje) Pařížský grandslam vyhlíží turnaj legend, a tak se v noblesní restauraci v areálu Rolanda Garrose sešla ještě vybranější společnost. John McEnroe, Martina Navrátilov­á, Michael Chang... A taky chorvatský dlouhán, jenž i mezi nimi patřil k nejžádaněj­ším respondent­ům.

se zastavoval u každé kamery. Poutavě odpovídal na palbu otázek na šance Rafaela Nadala a Andyho Murrayho či na kolísavou formu Novaka Djokoviče. A činil tak jako muž, který před několika hodinami přišel o práci.

Jeden „tweet“Tomáše Berdycha ukončil deset měsíců trvající spolupráci, v jejímž průběhu se tihle dva čahouni sblížili, ale kýžený cíl zůstal v dáli, skryt v mlze tenisových snů. Berdych dál čeká na velký průlom, v žebříčku ale klesá.

„Byla to pro mě čest. Tomáš je fajn chlap,“prohlásil i tak Ivaniševič. Sám na sklonku kariéry vyhrál Wimbledon, krajana Marina Čiliče dotáhl k triumfu na US Open.

Ale do třetice už to nevyšlo, s Berdychem už ne. Přesto platí, že pokud hledáte muže, který do tenisty z Valašského Meziříčí dál vkládá důvěru po hrstech, je to právě Ivaniševič: „Jestli si myslím, že může jednou grandslam vyhrát? Ano.“

Goran Ivaniševič

Proč vaše spolupráce končí?

Prostě to nevyšlo. Dospělo to do fáze, že už jsem mu nedokázal pomoci. Zkusili jsme všechno, ale když dojdete do bodu, ze kterého se nemůžete pohnout nikam dál, je lepší to ukončit. To pak není šťastný nikdo.

Berdych na Twitteru napsal, že se loučíte jako přátelé, sedí to?

Končíme jako přátelé a pořád jimi můžeme být. Život jde dál. Jako trenér se snažím překonat všechny výzvy, abych svým svěřencům co nejvíce pomohl. Ale když to nejde, to je pak lepší spolupráci uzavřít. Co přesně nefungoval­o?

Měli jsme i trochu smůly. Hned, co jsme začali, přišlo u Tomáše… Vždyť on tehdy málem umřel!

Měsíc po vaší dohodě dostal akutní zánět slepého střeva, dlouho nehrál. Co se tím změnilo?

Už ve chvíli, kdy jsme se v srpnu domluvili, nebyl příliš sebevědomý, ale tohle ho srazilo ještě víc dolů. Pak jsme potřeboval­i hodně času. Aby začal hrát, aby si začal věřit. Aby byl přesvědčen­ý, že to může zvládnout. Taky jsme prohráli pár zbytečných zápasů.

Chyběly pozitivní impulzy?

Udělali jsme jeden krok vpřed, ale pak tři zpátky. V tenisu občas potřebujet­e i trochu štěstí, čímž myslím výsledky. Někdy při-

Ženy – 4. kolo: Halepová (3-Rum.) - Suárezová (21-Šp.) 6:1, 6:1, KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2) - Cepedeová (Parag.) 2:6, 6:3, 6:4, Garciaová (28-Fr.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:4, Svitolinov­á (5-Ukr.) - Martičová (Chorv.) 4:6, 6:3, 7:5.

Muži - 4. kolo: A. Murray (1-Brit.) - Chačanov (Rus.) 6:3, 6:4 6:4, Nišikori (8-Jap.) - Verdasco (Šp.) 0:6, 6:4, 6:4, 6:0, Wawrinka (3-Švýc.) - Monfils (15-Fr.) 7:5, 7:6 (9:7), 6:2, Čilič (7-Chorv.) - Anderson (JAR) 6:3, 3:0, skreč.

jdou, jindy ne. A tenisté někdy bývají netrpěliví. Upřímně, my vyzkoušeli úplně všechno. Dívali jsme se na tenis ze všech možných úhlů. Byl vrcholem vaší spolupráci březnový, byť prohraný duel s Rogerem Federerem v Miami? Berdych to tak sám viděl.

Jo, to byl náš nejlepší zápas, ale zároveň tam zase něco chybělo. Tomáš měl dva mečboly, byl ve hře, jenže rozhodly drobnosti. Taky v Lyonu hrál dobře a došel až do finále, ale po pěti dnech tady v Paříži bylo najednou všechno jinak. Těch „nahoru a dolů“bylo trochu moc.

Když vše oficiálně skončilo, dal jste mu nějakou poslední radu, přátelský vzkaz na závěr?

Řekl jsem mu: Především si musíš promluvit sám se sebou. Být si jistý tím, co chceš, jak toho chceš dosáhnout. A jakou cestou k tomu chceš dojít. Víte, já jsem si tuhle situaci sám zažil, takže jsem mu to neříkal jako trenér, ale jako bývalý tenista. Někdy je nejlepší si sednout jen sám, bez ostatních lidí. Snad mu to může pomoci. Moje číslo má a kdykoli bude potřebovat radu, ať mi klidně zavolá. Proč ne.

U Berdycha se v Česku neustále řeší to, zda je schopný vyhrát někdy v kariéře grandslam. Je?

Je! Určitě ano, má k tomu potenciál. Ale musí tomu uvěřit on sám. Je jedno, co si myslí česká veřejnost, já nebo vy. Jde jen o něj. Jakmile tomu uvěří, má šanci.

V tenisu ale povstává nová, silná generace Thiema a spol.

Ano, vidím hodně dobrýchmla­díků, ale já taky běžel proti času. A vyhrál jsem grandslam. Čas je vždycky. Pokud chcete, najdete si ho.

 ?? Tomáš Berdych (vlevo) a Goran Ivaniševič se po deseti měsících rozhodli spolupráci ukončit. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mise „superkouč“nevyšla.
Tomáš Berdych (vlevo) a Goran Ivaniševič se po deseti měsících rozhodli spolupráci ukončit. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Mise „superkouč“nevyšla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia