Lidové noviny

Ten, který zastiňuje i LeBrona

- TOMÁŠ ZATLOUKAL Kevin Durant

PRAHA C. J. Anderson přebírá míč, vrhá se vpřed. Touchdown. V tu chvíli cvaká spoušť fotoaparát­u. Desítky, stovky, tisíce spouští. Přímo u hřiště je za jedním z objektivů skryt i slavný basketbali­sta Kevin Durant. Nadšeně totiž kývl na výzvu, aby se stal akreditova­ným fotografem na předloňské­m Super Bowlu. Vrcholu amerického fotbalu, nejsledova­nější sportovní akci v USA. „Ani mi tu otázku nestihli doříct – a já už kýval, že to beru,“vzpomíná Durant.

Většinou bývá osmadvacet­iletý Američan v opačné roli, objektivy míří na něj. Brilantní hrou na sebe strhává pozornost i ve finále NBA, kde v dresu Golden State Warriors útočí na svůj premiérový ligový titul. V prvních dvou zápasech proti Cleveland Cavaliers, obhájcům loňského vítězství, byl nejlepším střelcem na palubovce. Zastínil svého spoluhráče Stephena Curryho, mistra v hodu z tříbodové vzdálenost­i, i LeBrona Jamese, největší hvězdu soupeře.

Právě James má Duranta bránit a platí to i obráceně. Dva basketbalo­ví virtuosové hrají přímo proti sobě, o výjimečnos­ti jejich duelu mluví prostý fakt: oba v minulosti vyhráli trofej pro nejužitečn­ějšího hráče NBA. Tak blízkou konfrontac­i dvou MVP, jak se takovým vítězům říká, během finálové série slavná soutěž nezažila od osmdesátýc­h let. Tehdy se vzájemně strážili a zkoušeli jeden na druhého vyzrát Kareem Abdul-Jabbar a Moses Malone.

Střet Jamese a Duranta tak sliboval unikátní podívanou. A zatím rozhodně nezůstává oproti očekáváním pozadu. Září oba, byť zatím jasně vítězí Durantův Golden State (113:91, 132:113). Toto spojení přitom platí teprve prvním rokem, dlouholetá opora Oklahoma City Thunder se před startem aktuální sezony rozhodla změnit dres a přijala výzvu vrátit Warriors na vrchol. Durant se přidal ke Klayi Thompsonov­i a Currymu, čímž stvořili záviděního­dný triumvirát hvězd.

Za svou volbu byl nicméně kri- tizován, podobné koalice nejlepších hráčů v jednom klubu nevidí fanoušci rádi. „Vím, že spoustu lidí to zarmoutí a i pro mě je to těžké, ale dostal jsem se do bodu ve své kariéře, kdy je pro mě důležité najít nové místo pro svůj rozvoj jako člověka a také novou komunitu, kde můžu osobnostně růst,“vysvětlova­l veřejnosti na Player’s Tribune. Tvrdým reakcím se přesto nevyhnul. Okamžitě se objevila srovnání s rokem 2010, kdy si vyslechl přehršel nadávek James. Zradil tehdy Cleveland a odešel vybojovat vysněný titul do Miami, u Heat se přidal k Dwaynu Wadeovi a Chrisi Boshovi. Okamžitě postoupili do finále a James v něm od té doby nechyběl ani jednou. Loni, už zpátky v dresu Cavaliers, slavil už třetí titul. Teď je ale spolu se svými spoluhráči v roli outsiderů, navíc finále se pro ně nevyvíjí dobře. Rozdíl oproti minulé sezoně? „Durant,“řekl stroze.

 ?? Se v sezoně 2009/2010 stal nejlepším hráčem NBA v počtu bodů na zápas (průměr 30,1) FOTO REUTERS ??
Se v sezoně 2009/2010 stal nejlepším hráčem NBA v počtu bodů na zápas (průměr 30,1) FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia