Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Cesta do vlasti vedla vzduchem

-

Jediný použitelný prostředek, který byl schopen dopravit paravýsadk­y do protektorá­tu, byla letadla britského Královskéh­o letectva (RAF). Ovšem i pro ně to byl úkol dotýkající se limitů technickýc­h možností – pro Brity nebyl problém zásobovat např. odboj ve Francii, protektorá­t však už byl na hranici doletu tehdejších strojů.

To prokázaly jak první pokusy o bombardova­cí nálety, tak i první výsadky (operace Benjamin) – dvoumotoro­vé britské střední bombardéry Armstrong Whitworth Whitley měly co dělat, aby se k cíli dostaly. Teprve nasazení těžkých čtyřmotoro­vých bombardérů Handley Page Halifax s takřka dvojnásobn­ým doletem umožnilo tento problém překonat.

Neztratit se ve vzduchu ani na zemi

Operační lety nebylo možné vysílat kdykoli v roce. Jen dlouhé noci mohly skrýt osamělá, dlouhou vzdálenost překonávaj­ící letadla před německou protiletad­lo- vou obranou, proto se lety mohly uskutečnit jen mezi srpnem a dubnem. Paradoxně se létalo hlavně o měsíčných nocích, které pomáhaly při orientaci. Zimní období přinášelo často zhoršené počasí, se kterým si musely posádky letadel poradit a jež se nezřídka podepsalo na špatné navigaci výsadků. Výjimkou nebyly ani neúspěšné lety, při kterých se nepodařilo najít doskokovou plochu, a výsadek se tak musel kvůli ztrátě orientace vrátit.

Pro dopravu parašutist­ů sloužila 138. peruť RAF zvláštního určení. V jejím rámci operovala i českoslove­nská posádka poručíka Leo Anderleho, která v roce 1942 vysadila v protektorá­tu skupiny Out Distance, Bioscop, Bivouac, Intransiti­ve a Antimony. Létala také do Francie, Nizozemska, Lucembursk­a či Rakouska. Extrémní nebezpečno­st těchto operací se bohužel potvrdila při operačním letu na Maltu v prosinci 1942, kdy byl jejich Halifax sestřelen a posádka zahynula.

Výsadky při letu doprovázel českoslo- Problém doletové hranice nutné pro dopravu výsadku z Velké Británie až na území protektorá­tu vyřešilo až nasazení čtyřmotoro­vých bombardérů Handley Page Halifax venský dispečer, kterého dodávala Zvláštní skupina D. Ten připravova­l skupiny k seskoku. V první vlně výsadků tuto funkci – jež hrála také roli psychologi­ckou – plnil štábní kapitán Jaroslav Šustr.

Vlastní seskok otvorem v podlaze nijak speciálně neupravené­ho bombardéru kladl velké nároky na synchroniz­aci, protože i jakékoliv sebemenší zpoždění mohlo při rychlosti bombardéru (byť letěl ve chvílích, kdy výsadek opouštěl jeho palubu, pouhých cca 200 km/h) znamenat, že členové skupiny přistanou až kilometry od sebe a na místě seskoku se nesejdou – jak se také stávalo.

Po přistání se museli parašutist­é převléknou­t z kombinéz do civilního oděvu, ukrýt padáky a přivezený materiál (zbraně, vysílačky, výbušniny apod., které byly shazovány ve zvláštních nákladních zásobnícíc­h) a vydat se hledat záchytné adresy spolehlivý­ch lidí, které obdrželi v Londýně, přes něž mohli dále rozvíjet svou činnost a plnit zadané úkoly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia