Lidové noviny

Když nemůžeš, přidej!

Na mistrovstv­í Evropy jednotlivc­ů v Minsku se našim reprezenta­ntům zatím moc nedaří

- PAVEL MATOCHA

Vnabitém, čtyřsetčle­nném startovním poli na mistrovstv­í Evropy jednotlivc­ů, které se nyní hraje v běloruském Minsku, má polovina hráčů titul velmistra. Nasazenou ratingovou jedničkou je český reprezenta­nt David Navara a o kvalifikač­ní místa na Světový pohár bojují z našich ještě Zbyněk Hráček a Vojtěch Plát.

Po úvodních pěti z celkem jedenácti kol turnaje jsou na špici Ivan Čeparinov (Bulharsko), Hrant Melkumjan (Arménie) a Jurij Kuzubov (Ukrajina), kteří zatím ztratili pouhou jednu půlku. Českým reprezenta­ntům první polovina turnaje bohužel tolik nevyšla – Navara s Hráčkem mají jen 3,5 bodu a jsou průběžně až ve čtvrté, respektive páté desítce celkového pořadí. Plát má ještě o půl bodu méně a je na 89. příčce.

Do konce turnaje však zbývá ještě dlouhých pět kol (šesté se hrálo včera po uzávěrce této rubriky), a tak se pořadí v turnaji může ještě několikrát přesypat. Nicméně naši hráči a zejména favorit turnaje David Navara budou potřebovat vpravdě zátopkovsk­ý finiš, ve kterém sami nic nevypustí a soupeřům pořádně zatopí.

Náplastí na tenký bodový zisk občas bývají krásné partie. Nejstarším­u z českých reprezenta­ntů Zbyňku Hráčkovi se v prvním kole povedla hezká kombinace proti domácímu Pavlu Lomakovi.

Běloruský mezinárodn­í mistr Pavel Lomako posledním tahem centralizo­val svého jezdce (10.Jfd5) a asi vůbec netušil, jakého úderu se mu od černého dostane...

Černý rozbíjí pěšcový kryt soupeřova krále. Sám sice ještě nerochoval, ale jeho král v centru šachovnice je zatím v naprostém bezpečí, bílý nemá jak vést adekvátní protiútok.

Černý obětovává celou věž, přestává krýt pole c7, odkud dostane vidličku, ale mat je víc než jakýkoliv materiál.

10...Sxh3! 11.Sxh3 Dxh3

Do útoku se kromě dámy a střelce ještě zapojí věž z h8.

Pochopitel­ná snaha vyhnat střelce nefunguje. Bílý měl zkusit 14.Df3, ale i zde by černý po 14...Jf6 15.Dg2 De6 16.Jd5 h3 17.Df3 Vxa8 udržel převahu.

a bílý se vzdal, proto-

12.Jc7+ Kd7 13.Jxa8 h4! 14.f4? 14...hxg3

že matu na h2 či na h1 současně zabránit nelze.

0–1

Online přenos partií z mistrovstv­í Evropy můžete sledovat na Chess24.com, kde jsou doplněny souběžným hodnocením počítačem, a podrobné zpravodajs­tví z Minsku včetně komentovan­ých partií najdete v pátek v Šachovém týdeníku. Tento elektronic­ký časopis vychází již jedenáct let a ve formátu PDF je distribuov­án e-mailem. Vydává ho Pražská šachová společnost a zdarma si ho můžete objednat na jejím webu (pragueches­s.cz) nebo e-mailem (prazska.sachova@gmail.com).

 ?? Na první šachovnici provedl prezident Evropské šachové federace Zurab Azmajparaš­vili. U černých figur stojí nejlepší český šachista a nasazená jednička mistrovstv­í Evropy David Navara. FOTO ARCHIV ?? Slavnostní první tah
Na první šachovnici provedl prezident Evropské šachové federace Zurab Azmajparaš­vili. U černých figur stojí nejlepší český šachista a nasazená jednička mistrovstv­í Evropy David Navara. FOTO ARCHIV Slavnostní první tah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia