Lidové noviny

Volby po íránsku

-

se musela dvakrát prodlužova­t. To už jsme byli v Isfahánu, kde se jedna taková fronta táhla na Imámově majdanu, klenotu sáfíjovské architektu­ry ze 16. století. Mnozí z těch, kdo odvolili, se na památku fotografov­ali s voličským průkazem a se zdviženým ukazovákem od barvy, neboť totožnost se zde ověřuje i otiskem prstu.

A když velkolepě zvítězil reformista Hasan Rúhání – centra Teheránu, Isfahánu a dalších měst se proměnila v jeden veliký mejdan. I náš český mejdan, i kyjevský Majdan Nezaležnos­ti totiž pocházejí z původního perského slova „majdan“, „náměstí“. A hle, ověřilo se, že mejdan lze uspořádat a do euforickéh­o stavu se dostat i bez alkoholu. Auta troubila, mladí lidé jásali a tancovali – což se podle stávajícíc­h konzervati­vních pravidel na ulici ne-

Putna

Středa Baldýnský smí, ale právě o to v těchto volbách šlo: aby Írán pokračoval v cestě společensk­ých reforem a otevírání světu. Že o to šlo a jak to bylo důležité, to nám horlivě vysvětlova­li mladí Peršané, někdy výbornou angličtino­u a někdy jen pár slovy, která uměli (můj stárnoucí mozek žel už se odmítl vnořit do perštiny). Vysvětlova­li i to, že volby jistě zdaleka nebyly úplně svobodné, vždyť všechny kandidáty musela schvalovat nejvyšší náboženská rada; a že ani Rúhání tudíž není žádným revolucion­ářem, ale jen mírným reformisto­u; a že jde pořád o velmi křehké uvolňování, protože náboženský režim má pevně v rukou armádu a policii. Ale i tak že je to cesta vpřed – kdežto vítězství konzervati­vce Raísího by bylo cestou vzad, k všemoci náboženské policie, k izolaci a chudnutí.

Čtvrtek Rejžek

A zatímco Íránci takto demonstrov­ali svou vůli po změně a po sblížení se světem – prezident Trump se producírov­al v Saúdské Arábii, kterou chválil coby věrného spojence proti „zlému Íránu“. Chválil zemi, ve které nejsou vůbec žádné volby a vůbec žádná náboženská svoboda. Íránské režimní noviny si to v dalších dnech samozřejmě vychutnaly: Vidíte, vy reformisti, od Ameriky se vděku nedočkáte. – To kdyby ještě někdo pochyboval, že Trump je opravdu nebezpečný idiot.

Více o Íránu někdy brzy v Orientaci. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia