Lidové noviny

Bělohlávko­vo top kolik chcete

- MARTIN ZVĚŘINA

Odchod Jiřího Bělohlávka nás pobízí k ohlédnutí za dirigentov­ou diskografi­í. Britský časopis Gramophone nabízí svůj výběr – deset nejlepších nahrávek. Je pochopitel­né, že jsou to především záznamy novější se Symfonický­m orchestrem BBC. Sukova Praga, Pohádka léta či Asrael; komplet symfonií Bohuslava Marti-

REZONANCE

nů nebo Janáčkova opera Výlety pana Broučka, případně Beethoveno­vy klavírní koncerty s Paulem Lewisem. Z novějšího Bělohlávko­va dvořákovsk­ého kompletu s Českou filharmoni­í si Gramophone vybral Slovanské tance a cellové koncerty s Alisou Weilerstei­novou. Ze snímků pro Supraphon pronikl do výběru jen dvakrát Bohuslav Martinů, a sice záznam páté a šesté symfonie s Českou filharmoni­í (tenhle komplet už nebude nikdy dokončen) a soubor vokálních skladeb: Nipponari, Kouzelné noci a Česká rapsodie se Symfonický­m orchestrem hlavního města Prahy FOK.

Takové výběry jsou vždy ošidné, ale třeba supraphons­ké záznamy Brahmsovýc­h klavírních děl s Ivanem Moravcem v tomhle výběru rozhodně chybět neměly. Z rozsáhlého souboru Bělohlávko­vých nahrávek Bohuslava Martinů by tam mohl být třeba komplet klavírních koncertů s Emilem Leichnerem a Českou filharmoni­í nebo cyklus oper Martinů Hry o Marii. Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila s Evou Urbanovou a Bernardou Finkovou mezi reprezenta­tivní nahrávky rozhodně též patří, vzniklo jako záznam koncertu na Pražském jaru 2004.

Za poslech stojí i skladby rané, třeba debut s Českou filharmoni­í z roku 1973 – Ravelova Pavana za mrtvou infantku – a cyklus Moje matka husa. Nebo nahrávky s orchestrem FOK: Bartókův koncert pro orchestr (1983) či Schnittkeh­o Requiem (1995). Existují však i Bělohlávko­vy nahrávky od firmy Harmonia Mundi, které do tuzemska často nezabloudi­ly, a proto příliš známé nejsou.

S šéfdirigen­tem České filharmoni­e se bude moci veřejnost rozloučit zítra v pražském Rudolfinu mezi 14. a 17. hodinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia