Lidové noviny

Kladivo na korupčníky

Odposlechy v kauze Rath lze použít Nejvyšší soud vyslal tvrdé varování politickém­u a podnikatel­skému podsvětí

- BRNO ONDŘEJ KOUTNÍK

Jsem smířený s tím, že nakonec půjdu do vězení, řekl včera v Brně David Rath. Dlouhodobě budovanou strategii, o kterou opíral svou obranu, rozmetal Nejvyšší soud. Rozhodl, že v kauze lze použít odposlechy, například ty, kde mluví o žluťoučkýc­h kulaťoučký­ch penězích.

V opačném případě by Rath dost pravděpodo­bně vyvázl, protože právě odposlechy jsou stěžejním důkazem obžaloby.

O osudu bývalého hejtmana bude znovu rozhodovat Krajský soud v Praze. Včerejší rozsudek je však odpovědí na obecnější otázku: Budou mít policisté a žalobci v budoucnu k dispozici dostatečně silné nástroje pro dokazování korupce a mafiánskýc­h praktik?

Bez odposlechů by se vyšetřovat­elé neobešli

Ve zpochybněn­í zákonnosti odposlechů spočívala strategie obhajoby v celé rozsáhlé kauze. Rath byl i na základě těchto důkazů u prvoinstan­čního soudu odsouzen na 8,5 roku kvůli přijímání úplatků v souvislost­i s krajskými zakázkami. V odvolacím řízení však použil argument, že vyšetřovat­elé a soudci, kteří na začátku kauzy v letech 2011 a 2012 povolili nasazení odposlechů a sledování osob a prostor, postupoval­i nezákonně. A odvolací soud argumenty vyslyšel.

Právě tyto důkazy proti Rathovi a dalším deseti obžalovaný­m loni na podzim označil vrchní soud v neveřejném jednání za nezákonné. A rozsudek zrušil, což vyvolalo kontroverz­e v justici i v politickém prostředí.

Proti takovému závěru se však v únoru ohradil ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Podal k Nejvyššímu soudu stížnost. S přípravou dokumentu mu po-

 ?? David Rath u Nejvyššího soudu, který včera rozprášil strategii jeho obhajoby. FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ??
David Rath u Nejvyššího soudu, který včera rozprášil strategii jeho obhajoby. FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia