Lidové noviny

Smířený s vězením.

-

mohlo Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, vedené Lenkou Bradáčovou, která stála na počátku Rathova případu.

Nejvyšší soud dal včera Pelikánovi a Bradáčové za pravdu. „Uvedená povolení nebyla nezákonná,“uvedl předseda senátu Vladimír Veselý. Vyšetřovat­elé na začátku kauzy dostatečně vysvětlili a doložili, proč chtějí skupinu kolem Ratha odposlouch­ávat a sledovat. Podle soudce šlo o správný postup, protože pode- zřelí se chovali značně konspirati­vně a sofistikov­aně a jedině pomocí odposlechů a sledování bylo možné jejich trestnou činnost monitorova­t.

„Vítězství zdravého rozumu“

Soudce Nejvyššího soudu Vladimír Veselý vysvětlil, jakým způsobem mají soudy s jeho rozhodnutí­m nakládat. „Tento závěr platí pro všechna rozhodnutí vydaná po našem verdiktu,“uvedl předseda senátu. Z těchto slov vyplývá, že Krajský soud v Praze, který začne Rathovu kauzu znovu projednáva­t, by měl vzít v úvahu odposlechy a sledování, neboť byly zákonné.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán považuje včerejší brněnský verdikt za důležitý nejen pro dotažení případu Rath, ale i obecně pro efektivní vyšetřován­í korupce a hospodářsk­é kriminalit­y.

Za vítězství zdravého rozumu označila rozhodnutí soudu Unie státních zástupců. „Je to výborná zpráva pro spravedlno­st v České republice,“uvedli žalobci.

Verdikt Nejvyššího soudu nepotěší obviněné v některých jiných kauzách – například ve spletitém případu Nagygate. Loňský Rathův úspěch u vrchního soudu totiž posloužil některým advokátům a jejich klientům jako „klacek“, se kterým před soudem šermovali proti vyšetřovat­elům, kteří na ně nasadili odposlechy a sledování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia