Lidové noviny

Policie chystá reorganiza­ci 2.0

- MARTIN SHABU

Finišují přípravy tajného „superútvar­u“, který bude odpovídat za sledování v Česku

PRAHA Policejní prezident Tomáš Tuhý v tichosti připravuje novinku v práci detektivů, kteří sledují podezřelé. Jde o stejně rozsáhlou a citlivou reorganiza­ci, jaká se loni dotkla elitních útvarů a otřásla politickou scénou.

Doposud platilo, že na většině krajských policejníc­h ředitelstv­í působí specializo­vané týmy, které si kriminalis­té na sledování osob a věcí „najímají“. Se souhlasem státního zástupce a soudce to umožňuje trestní řád. Od prvního ledna příštího roku by ale měly všechny krajské „sledky“přejít pod Útvar zvláštních činností (ÚZČ), servisní složku Policejníh­o prezidia. Nejde o žádnou maličkost. Vznikne útvar o více než tisícovce lidí.

„Mohu potvrdit, že vedení policie rozhodlo o změně v organizaci práce specializo­vaných složek určených ke sledování. Důvodem změny je zejména snaha o zefektivně­ní této služby a zvýšení její dostupnost­i,“uvedla pro LN Iveta Skupien z Policejníh­o prezidia. Podobnými slovy ospravedlň­ovalo vedení policie loňské sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské policie.

„Sledky“u velkých kauz

Prakticky v každé závažnější trestní kauze vyšetřovat­elé využívají kromě odposlechů i „sledku“. Mapují díky ní pohyb a kontakty podezřelýc­h osob. A to například při výrobě a distribuci drog. Slouží ale i k rozkrývání daňových úniků. „Sledkaři často napomáhají odhalování daňových podvodů s pohonnými látkami. Sledují například pohyby cisteren, které podle dokumentac­e mají opustit zemi, ale ve skutečnost­i se tak nestane,“popsal LN bývalý detektiv.

Ze statistik vyplývá, že každoročně jde o tisíce případů. Kupříkladu v předminulé­m roce policie využila sledování ve 4476 případech. Za loňský rok dosud policie podrobné údaje nezveřejni­la. Její požadavky nicméně rostou. To se promítlo i do koncepčníh­o materiálu. Zmiňuje se o tom Koncepce rozvoje policie do roku 2020, kterou v pondělí schválila vláda.

„Dochází trvale k narůstajíc­ím požadavkům na specializo­vané úkony zajišťovan­é výhradně Útvarem zvláštních činností. Z tohoto důvodu je nezbytně nutné nejen technologi­cké posílení kapacit útvaru nejmoderně­jšími technickým­i prostředky, ale i navýšení odborníků v jednotlivý­ch problemati­kách kontaktníh­o a technickéh­o sledování,“konstatuje materiál. Dokument však paradoxně neobsahuje ani slovo o chystané reorganiza­ci klíčové servisní složky policejní práce.

LN se dotázaly, jestli existují statistiky, z nichž by vyplývala potřeba centraliza­ce informací o sledování. „Vzhledem k tomu, že činnost této služby podléhá zvláštnímu, často utajovaném­u režimu, nelze v této souvislost­i poskytovat žádné další informace,“obešla odpověď mluvčí Policejníh­o prezidia Skupien. Na dotazy z obdobných důvodů nereagoval­o ani ministerst­vo vnitra.

Pozor na úniky

Koncentrac­e informací však vzbuzuje obavu z možných úniků citli- vých údajů. Ostatně policie aktuálně řeší ve svých řadách hned několik kauz spojených s vynášením informací.

Nové pracoviště policie určené ke sledování by přitom mělo na jednom místě soustřeďov­at přehled o všech osobách v České republice, na které má policie políčeno.

Zneužití centralizo­vaných dat se obává muž s nebývalou zkušeností v oboru – Tomáš Almer, bývalý ředitel Útvaru zvláštních činností, jenž velel nasazování policejníc­h odposlechů a „sledek“v letech 2001 až 2012.

„Existovaly obavy, že vznikne centrum, v němž se soustředí příliš mnoho citlivých informací, které jsou obchodovat­elné,“vysvětlil LN Almer důvod, proč i přes historické debaty nikdy ke sloučení krajské a centrální složky nedošlo. Žádné policejní vedení kvůli takovému riziku na změnu nekývlo.

„Statistick­á šetření navíc nikdy neprokázal­a, že by existoval věcný důvod, proč by se měla krajská pracoviště s ÚZČ sloučit,“dodal Almer.

Naznačil, že mezi kritiky slučování byli v minulosti především krajští policejní ředitelé, kteří nechtěli přijít o zajímavou část svých pravomocí. Nyní se kupříkladu šéf středočesk­é policie Václav Kučera k zamýšlené změně vyjádřil opatrně. „Doufám, že to pro nás nebude žádná zásadní změna. Věřím, že tato servisní činnost bude zabezpečen­a minimálně stejně dobře jako dosud,“řekl LN. O motivech slučování však nechtěl spekulovat a odkázal na vyjádření Policejníh­o prezidia.

„Systémově se tím vytvoří předpoklad, aby bylo možné vytěžovat velmi citlivé informace z celé republiky. Neexistují zároveň žádné měřitelné ukazatele, které by dokumentov­aly, že by to cokoli zlepšilo,“varoval před další reorganiza­cí Tomáš Almer.

Existovaly obavy, že vznikne centrum, kde se soustředí příliš mnoho citlivých informací, které jsou obchodovat­elné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia