Lidové noviny

Juncker veze do Prahy tři scénáře

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker stojí v čele neformální vlády EU již skoro tři roky, do Česka ale zatím nezavítal. Svůj rest by měl dohnat dnes, kdy ho v Praze čeká přednáška na Univerzitě Karlově.

Zítra pak bude Juncker hlavním řečníkem Pražské konference o obraně a bezpečnost­i (DESCOP), která má rozhodnout o základních obrysech „evropské armády“.

Uvozovky jsou v tomto případě na místě. Skutečně funkční obranný spolek s jednotným rozpočtem a velením nemá šanci vzniknout.

Juncker ale veze do Prahy tři scénáře lišící se intenzitou spolupráce armád jednotlivý­ch zemí Unie. Včera je v Bruselu představil­i další dva hosté pražské konference – neformální ministryně zahraničí EU Federica Mogherinio­vá a místopředs­eda Evropské komise Jyrki Katainen.

„Naším záměrem není nahradit NATO ani USA. Chceme se zaměřit na to, co můžeme prohloubit a zjistit, do jaké míry jsou jednotlivé země schopny přispět,“vysvětlila Mogherinio­vá.

A jak vypadají nabídky, o nichž v Praze bude řeč? První scénář počítá s tím, že se nic podstatnéh­o nezmění. EU bude mít nadále své zahraniční mise a ope- race, jejichž funkce ale zůstane pozorovate­lská. Stejně jako například současná mise v Mali (EUTM), které se účastní i čeští vojáci.

Druhá varianta se opírá o „sdílenou bezpečnost“, kdy by země EU dávaly do společného eráru nejen část financí, ale i některé vojenské jednotky. Ty by pak v rámci celé EU získaly mandát například pro obranu hranic nebo boj s terorismem.

Třetí scénář ze všeho nejvíc připomíná armádu. Sice stále bez jednotného velení, ale se sjednoceno­u výzbrojí a právním základem, který se opírá nikoliv o dohodu politiků na summitech, ale přímo o článek ve Smlouvě o EU.

Všechny tři varianty mají jedno společné – opírají se o Evropský obranný fond (EDF). Do něj by měl platit Brusel i členské země. Komise pro roky 2019 a 2020 počítá se spolufinan­cováním ve výši 500 milionů eur (13,5 mld. Kč), po roce 2020 pak s dvojnásobk­em ročně. Fond, z něhož by se měly financovat společné nákupy techniky, by v ideálním případě měl dosáhnout pěti miliard eur (135 mld. Kč). Součástí EDF má být také grantový vědecký program, z něhož by se měl platit výzkum a vývoj například elektronik­y, šifrovacíh­o softwaru či robotiky.

Sám Juncker bere pražskou konferenci za milník. „Tři scénáře jsou na stole a právě v Praze se ukáže, jak na ně kdo zareaguje. Bude to první místo, kde se dají návrhy na papíře otestovat mezi politiky,“řekl LN vysoce postavený úředník z Bruselu.

Česko pravděpodo­bně zvedne ruku pro druhý scénář. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si myslí, že by mnohonárod­nostní jednotky měly být pod hlavičkou EU nasaditeln­é vně schengensk­ého prostoru i mimo Evropu – tam, kde jsou ohniska nebezpečí. „Nejde ale o teritoriál­ní obranu evropských zemí, to bychom dublovali NATO,“zdůrazňuje.

Stropnický: Je to gesto

Jinak si ovšem Stropnický o pražské konferenci velké iluze nedělá. „Beru to jako gesto, připomenut­í agendy. Silné výroky nebo prohlášení nečekám,“říká.

Ačkoliv si Juncker od pražské návštěvy hodně slibuje, mezi mnoha českými politiky předseda Evropské komise pověst silného lídra zrovna nemá. Stropnický o něm loni prohlásil, že od něj nelze očekávat ani politickou odvahu, natož vůli k posunům, které by EU učinily pro lidi přijatelně­jší. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) šéfa neformální evropské vlády loni v červnu v návaznosti na výsledky referenda o brexitu dokonce vyzval k rezignaci.

S Junckerem bude český šéfdiploma­t jednat v pátek. O tom, že nepůjde o vzájemné přitakáván­í, svědčí i Zaorálkova agenda. Junckerovi chce vysvětlit, proč česká vláda nesouhlasí s migrační politikou Bruselu. A také zdůraznit, že ekonomické sbližování východu a západu Evropy prostředni­ctvím evropských fondů je zastaralým mechanisme­m. „Mně připadá, že Evropa není schopna řešit problémy, které ji čekají,“domnívá se Zaorálek.

V české metropoli se bude rozhodovat, jak moc se mají armády EU sjednotit, aniž by konkuroval­y NATO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia