Lidové noviny

Corbyna dohání radikální minulost

-

Lídr britské opozice Jeremy Corbyn dokázal v posledních dnech před volbami bodovat hlavně autenticit­ou a návrhy vyšších sociálních výdajů, čímž dokázal dohnat původní ztrátu na vládnoucí konzervati­vce.

ních radikálně islamistic­kých útočnících. Na přetřes přišly i úspory u policie z dob, kdy Mayová ještě byla ministryní vnitra. I proto se šéfka vlády pokusila v posledních dnech zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu a postavila bezpečnost­ní politiku do popředí. Navrhla například, aby úřady měly možnost omezit volný pohyb podezřelýc­h osob, i když proti nim není vedeno vyšetřován­í. „Pokud nám v tom naše lidskopráv­ní zákony brání, změníme zákony do podoby, aby- chom to mohli učinit,“prohlásila. Jejího vyzyvatele podobné návrhy stavěly do nelehké situace. Jako potenciáln­í premiér nemohl rostoucí poptávku ze strany veřejnosti po silném státu ignorovat. Na straně druhé ale v minulosti, když byl ještě řadovým poslancem, podobné snahy odmítal a autoritu státu zpochybňov­al.

Leninisté a lennonisté

Jako přesvědčen­ý pacifista nesouhlasi­l v roce 1982 s britsko-argentinsk­ou válkou o Falklandy a v do- bách, kdy Londýn potíral teroristy z Irské republikán­ské armády (IRA), se setkal s představit­eli jejího politickéh­o křídla z nacionalis­tické strany Sinn Féin.

Corbyn zůstal věrný svým dřívějším postojům i v ekonomické politice. Hospodářsk­ý růst v Britá- nii chce udržet rozsáhlým investiční­m programem, při němž by mělo být po dobu deseti let až 250 miliard liber vloženo do rozvoje infrastruk­tury, což má být financován­o vyššími daněmi z příjmů právnickýc­h osob a znovuzaved­ením majetkové daně pro příjmy přesahujíc­í hranici 80 tisíc liber. Vedle toho chtějí labouristé znovu dostat pod státní kontrolu železnice, poštu, investovat do zdravotnic­tví či obnoviteln­ých zdrojů energie. To znamená, že pod Corbynovým vedením strana definitivn­ě dokonala odklon od dřívějších snah někdejšího premiéra Tonyho Blaira usadit ji v politickém středu.

Londýnské Timesy označily před volbami Corbynovy labouristy „jako nejistou koalici leninistů a lennonistů“čili tvrdých levicových ideologů, kteří vidí ve volné soutěži nebezpečí, a ekologický­ch amírových aktivistů inspirovan­ých postoji Johna Lennona.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

 ?? V Británii včera vrcholila kampaň před dnešními parlamentn­ími volbami. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn (na snímku na mítinku v Telfordu) hned ráno zaútočil na premiérku Theresu Mayovou za její úterní prohlášení o ochotě zmírnit ochranu lidských pr ?? Posílíme policii.
V Británii včera vrcholila kampaň před dnešními parlamentn­ími volbami. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn (na snímku na mítinku v Telfordu) hned ráno zaútočil na premiérku Theresu Mayovou za její úterní prohlášení o ochotě zmírnit ochranu lidských pr Posílíme policii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia