Lidové noviny

Mayové se kampaň vymkla z rukou

Politoložk­a

- ROBERT SCHUSTER

LN Jak se odrazí nedávné teroristic­ké útoky v Británii na výsledku voleb?

Ještě před týdnem bych odpověděla, že moc ne. Teď po útocích v Londýně se to ale hodně změnilo, najednou se nemluví o ničem jiném. Uplynulá kampaň byla zajímavá hlavně proto, že i když reálně trvala necelé dva měsíce, dokázala se hned třikrát zcela změnit její klíčová témata. Původně chtěla konzervati­vní premiérka Theresa Mayová vyhrát s brexitem, resp. se slibem, že pouze ona dokáže vyvést zemi z EU, k čemuž potřebuje silnou podporu. Pak najednou přišla celkem nečekaně na přetřes sociální politika, čili kde chtějí konzervati­vci brát a naopak labouristé rozdávat. A teď v posledních dnech před volbami jsme zažili obrat k dalšímu tématu, a to k bezpečnost­i.

LN Kvůli tomu, že premiérka nedržela linii brexitu, začaly její straně klesat tak výrazně preference?

Na začátku kampaně byl mezi konzervati­vci a labouristy až dvacetibod­ový rozdíl, který se ale začal snižovat s tím, jak se debatovalo o sociální politice a návrzích jednotlivý­ch stran. Po druhém londýnském atentátu se začala veškerá debata soustřeďov­at na chyby minulých vlád, jejich škrty, které neušetřily ani policii. Je jasné, že za to konzervati­vci nesou vinu, ale přesto si myslím, že navzdory všemu nahrává současná situace spíš jim. I proto, že v oblasti bezpečnost­i jsou konzistent­nější a vypočitate­lnější.

LN Takže na debatu o brexitu nakonec v kampani ani nedošlo?

Mayová chtěla využít toho, že její hlavní konkurent Jeremy Corbyn nemá ve věci vystoupení z Unie jasno. Teď sice i on tvrdí, že chce odejít, ale viditelně mu dělá problémy přistoupit na možnost tvrdého ukončení britského členství, což by znamenalo přetnout všechny závazky, ale také oslabit některá sociální práva. Voliči labouristů v tom mají daleko jasněji a chtějí většinově odejít. Proto se právě na ně konzervati­vci vminulých týdnech zaměřili. Zacílili na dosud levicové obvody, kde loni jasně vyhráli odpůrci Unie. To je případ i řady obvodů v okolí Manchester­u a na severu Anglie obecně. Konzervati­vci to měli dobře rozjeté, ale pak udělala jejich šéfka Mayová několik chyb, párkrát zaváhala, a kampaň se jí dokonce chvílemi vymykala z rukou. Corbynovi lidé toho dokázali až překvapivě dobře využít a začali dohánět ztrátu.

LN Dokáže si většina voličů představit Corbyna jako budoucího premiéra? S jeho minulostí a mnohdy radikálním­i postoji?

Ano, to je skutečně jeho slabá stránka. Například v případě bezpečnost­i je namístě otázka, jak by si počínal, když dosud v parlamentu hlasoval důsledně proti všem protiteror­istickým záko- nům, a ještě se tím veřejně chlubil, což teď konzervati­vci pochopitel­ně s radostí připomínaj­í a prezentují ho jako slabého politickéh­o vůdce.

LN Jak si vysvětluje­te jeho vzestup v posledních týdnech?

To, co labouristé slibují, tzn. zlepšit služby ve zdravotnic­tví, zajistit dostupné školství, svým způsobem chtějí všichni. Corbynovi se ale podařilo poukázat na souvislost­i s problémy v těchto oblastech s bezpečnost­í, čili že to je jedna strana téže mince. Bude-li se do těchto oblastí více investovat, zvýší se soudržnost společnost­i a sníží potenciál pro radikaliza­ci mladých lidí. Letošní volby mají dvě velké neznámé: jednak jestli k nim přijdou mladí voliči a jak se zachovají někdejší voliči Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP). Jejich hlavní cíl, dosáhnout v referendu odchodu z EU, byl totiž splněn a v zásadě již nemají důvod stranu volit. Dá se proto předpoklád­at, že většina z nich se zase vrátí tam, odkud kdysi k euroskepti­kům zběhla, takže buď ke konzervati­vcům, nebo labouristů­m, někteří možná hlasovat vůbec nebudou.

LN UKIP šanci dostat se do parlamentu nedáváte?

Strana je de facto v troskách, chybí jí jednotící téma, čímž byl odpor k Evropské unii, a chybí jí i někdo, kdo by jako dlouholetý lídr Nigel Farage dokázal držet různá stranická křídla pohromadě. Oni teď tvrdí, že svůj úkol vidí v tom, dívat se budoucí vládě na prsty, aby nedělala ve věci odchodu z EU žádné kompromisy. V našem systému, kdy se volí většinově v jednomandá­tových obvo-

Marta Cantijocho­vá Cunillová je politoložk­ou na University of Manchester. Působí zde od roku 2010, a to v rámci Ústavu sociální změny. Věnuje se výzkumu volebních kampaní a voličského chování, dále pak roli sociálních médií na volební kampaně. Pochází ze Španělska.

dech, to ale na získání křesla nestačí.

LNA současná diskuse o bezpečnost­i jim nenahrává?

Vůbec, možná naopak. Oni totiž jak po útocích v Manchester­u, tak minulý víkend po londýnskýc­h událostech jako jediní volební kampaň nepřerušil­i, což bylo dost kritizován­o a bylo to bráno jako projev neúcty k obětem. Šanci na sebe upozornit a získat hlasy by měli tehdy, pokud by tématem kampaně byla imigrace, jak tomu bylo před rokem před referendem.

LN V posledních dvou letech se průzkumy v Británii nestrefily do výsledků hlasování, když v roce 2015 nedokázaly předpovědě­t jasné vítězství konzervati­vců, loni pak před referendem předpovída­ly setrvání v Unii. Jsou teď přesnější?

Agentury především slíbily změnit způsob, jak průzkumy připravují a koho oslovují. V minulosti to bylo tak, že ve všech vzorcích byli nadprůměrn­ě zastoupeni stoupenci labouristů, naopak tam chybělo reprezenta­tivnější zastoupení starších lidí, kteří vlastní nemovitost­i a přirozeně inklinují ke konzervati­vcům, což pak celý výsledek zkreslilo. S tím také souvisí fenomén takzvaných „Shy Tories“(„stydlivých toryů – pozn. red.), což je fenomén známý ještě z dob Margaret Thatcherov­é, kdy konzervati­vci ve volbách dosáhli vždy výrazně lepších výsledků, než předpovída­ly průzkumy, protože jejich stoupenci se styděli přiznat, že jim dají hlas. Tento jev se opakuje pokaždé, když konzervati­vci prosazují nepopulárn­í opatření. Další věc, která se na výsledku voleb může podepsat – a to také ukázala obě poslední celostátní hlasování –, je volební účast. Platí, že čím nižší bude, tím víc to pomůže konzervati­vcům.

O vítězi britských parlamentn­ích voleb rozhodne, kam se přikloní euroskepti­čtí voliči, říká politoložk­a z manchester­ské univerzity Marta Cantijocho­vá Cunillová.

LN Poslední průzkumy naznačoval­y, že žádná ze stran nebude mít většinu. Hrozí opakování situace z roku 2010, kdy pak musela vzniknout koaliční vláda?

Předpoklád­ám, že konzervati­vci vyhrají. Jestli ale budou mít vlastní většinu, případně jak silná bude, si netroufnu odhadnout. Ale toho, o co původně usilovala premiérka Mayová, to znamená výrazně posílit hlavně na úkor labouristů a tím si de facto nechat od voličů nepřímo odsouhlasi­t mandát pro jednání o brexitu, zřejmě nedosáhne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia