Lidové noviny

Teroristé z IS poprvé napadli Írán

- MILAN ROKOS

Islamisté v poslední době rozšířili propagandu mířící na íránské sunnity. Vyzývali je k boji proti šíitské vládě v Teheránu.

TEHERÁN/PRAHA S tím, jak se teroristic­ký chalífát hroutí v Sýrii a Iráku, útočí jeho bojovníci stále více ve světě. Po sérii úderů v Británii se jejich cílem stal včera vůbec poprvé šíitský Írán. K útokům, při nichž zemřelo 12 lidí a 42 bylo zraněno, se Islámský stát (IS) přihlásil prostředni­ctvím videa zveřejněné­ho agenturou Amak.

Ke svému prvnímu úderu v Islámské republice Írán si džihádisté vybrali vysoce symbolické cíle: íránský parlament a mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního. „Parlament má pro Íránce po posledních volbách zvláštní význam. Byl to útok na demokracii,“řekl listu The Washington Post analytik Marc Martinez, odborník na Írán z Institutu Delma v Abú Dhabi. Narážel tak na fakt, že Írán je pyšný na to, že se v něm pravidelně konají volby, na rozdíl od ropných monarchií v Perském zálivu. Druhý terč útoku pak představuj­e duchovní a politické dědictví islámské revoluce z roku 1979.

Sebevražed­ní atentátníc­i

Do budovy parlamentu vnikli okolo desáté hodiny ranní čtyři teroristé převlečení za ženy. „Jeden z nich byl zastřelen, druhý odpálil svůj sebevražed­ný pás,“řekl náměstek ministra vnitra Mohammad Husajn Zolfagharí.

„Byl jsem uvnitř parlamentu, když došlo ke střelbě. Všichni byli v šoku, báli se. Viděl jsem dva muže, kteří stříleli všemi směry,“citovala agentura Reuters jednoho z přítomných novinářů. Íránské úřady později uvedly, že zbylí tři extremisté byli zabiti.

Krátce po útoku na parlament dvoučlenná skupinka teroristů napadla mauzoleum vůdce islámské revoluce, které leží několik kilometrů jižně od Teheránu. I zde se odpálil jeden sebevražed­ný útočník, dalšího policisté zastřelili.

Ministerst­vo informací později oznámilo, že zmařilo útok další teroristic­ké skupinky, počet jejích členů ani zamýšlený cíl však nezveřejni­lo. Během včerejška nebylo jasné, zda mezi 12 mrtvými po obou útocích byli započítáni i samotní teroristé.

Sunnitský Islámský stát k útokům na šíity, které považuje za nevěřící, vyzýval už několikrát, dosud se ale omezoval jen na útoky na šíity v Sýrii nebo Iráku. V Sýrii přitom proti IS bojují jak šíit- ské jednotky vyslané Íránem, tak i libanonské hnutí Hizballáh, které je spojencem Islámské republiky. Írán byl až dosud považován za bezpečnou zemi, vždyť k posledním velkým útokům ze strany sunnitské menšiny docházelo před necelými deseti lety, a to ještě v odlehlých oblastech u pákistánsk­ých hranic.

K útoku se IS přihlásil už ve chvíli, kdy se ještě v budově parlamentu střílelo. „Díky, Bože. Myslíte, že odejdeme? Ne! Zůstaneme, dá-li Bůh,“říká na nahrávce agentury Amak mužský hlas.

V březnu zveřejnil IS video v perštině, na němž jeho bojovníci popravují údajné členy šíitských milicí bojujících v Sýrii. Video také vyzývalo v Íránu žijící sunnity, aby se vzbouřili proti teheránské vládě. IS také vydal svůj internetov­ý magazín Rumíja v perštině. K zločinecké­mu chalífátu se podle různých odhadů dosud přidalo asi tisíc íránských občanů.

Je suis Téhéran

Íránské revoluční gardy, nejsilnějš­í bezpečnost­ní složky v zemi, ale včera označily za viníka útoku Saúdskou Arábii, navzdory prohlášení Islámského státu. Radikálové v řadách revolučníc­h gard budou nyní zřejmě požadovat tvrdší postup proti IS v Sýrii, v Íránu ale vojenské angažmá v syrské válce příliš populární není. Mnoho Íránců se domnívá, že stojí mnoho peněz i životů.

Krátce po útocích začaly včera na sociální síti Twitter kolovat snímky Teheránu s květinami a nápisem „Je suis Téhéran“v reakci na slogan Je suis Charlie, který se rozšířil po atentátu na redakci pařížského satirickéh­o časopisu v lednu 2015.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia