Lidové noviny

USA podezírají z útoku na Katar ruské hackery

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Za katarským skandálem stojí ruští hackeři. Takovou verzi alespoň vyslovily podle americké televize CNN tajné služby USA. Údajně je nanejvýš pravděpodo­bné, že to byli Rusové, kdo se naboural do katarské státní informační agentury a vytvořili fakeové zprávy jako by sepsané emírem Kataru Tamimem bin Hamadem bin Chalífou Sáním. Na veřejnost se falešná řeč emíra dostala 24. května a vyvolala skandál, především krajně negativní reakci sousedních států v čele se Saúdskou Arábií. Sání totiž vyjadřoval podporu Íránu a palestinsk­ému hnutí odporu Hamás. Kromě toho měl připustit, že americký prezident Donald Trump nedokončí ani první volební období. Následoval­a ostrá reakce sousedů Kataru, která vyvrcholil­a přerušením diplomatic­kých styků.

Příliš neznámé zdroje

Do hlavního města Kataru Dauhá měla již dorazit skupina expertů z FBI, aby pomohli Katařanům vyšetřit kybernetic­ký útok. Mělo k němu dojít před dvěma týdny a jeho cílem podle dosavadníc­h zjištění bylo vyprovokov­ání konfliktu mezi USA a jejich dosavadním­i spojenci v oblasti. Právě na tom by podle CNN Rusové skutečně mohli mít zájem. To, že stopy vedou k ruským hackerům, proto novináři pokládají za logické.

Zato Kreml se důrazně proti obvinění ohradil. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov obvinil stanici CNN z toho, že se opakovaně odvolává na „neznámé zdroje“, „nejmenovan­á oddělení americké rozvědky“a šíří „toky informací absolutně neodpovída­jící realitě“. Peskov označil doslova zprávu americké televize o tom, že do katarské vládní agentury se nabourali ruští hackeři, a způsobili tak mezinárodn­í roztržku, jako fake. „Je to další ze lží…, prostě fake je fake,“konstatova­l oficiální představit­el Kremlu. „Na druhou stranu, každým dnem se naše práce stává lehčí – už nemusíme nic vysvětlova­t, stačí říci „fake“nebo „nefake“, prohlásil Peskov.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že kanál CNN podkopává podobnými zprávami svou reputaci. Spíš než informační­m je prý dezinforma­čním prostředke­m.

Vítězí plyn ruský

Podle listu Internatio­nal Business Times ale Rusové na krizi v Perském zálivu mohou mít zájem. Jednak se snaží zkomplikov­at vztahy USA s arabskými zeměmi, jednak je ve hře obchod s plynem. Jak včera uvedl i ruský server Life, izolace Kataru je pro Rusko z obchodního hlediska výhodná. Katar totiž dodává svou hlavní komoditu – plyn – Polsku. To ho chce přeprodáva­t partnerům v EU. Kromě toho Varšava usiluje o eliminaci dodávek ruského plynu do Evropy a zastavení projektu plynovodu Nord Stream 2 , kterým má téct surovina z Ruska do Německa. Předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk už podle ruského Lifeu psal předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, aby stavbě plynovodu zabránil. I Life se ale odvolává na nejmenovan­é diplomatic­ké zdroje, když píše o snaze Poláků zmařit Rusům obchod s plynem.

Ať už si tedy ruští hackeři vyhlédli jako svou další kořist Katar, nebo ne, současná izolace této plynařské velmoci je pro Moskvu výhodná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia