Lidové noviny

Kdo je skutečný extremista

-

Jedno z hesel demonstrac­e hornických odborů za úplné prolomení limitů těžby v severních Čechách před dvěma lety znělo: Ekoteroris­mus nezahřeje!. Severní Čechy tváří v tvář zápasu s mocnou silou těžařů, havířských odborů a prezidenta republiky neměly velkou šanci. Politické a lobbistick­é tlaky, vedené absurdně z levicových postů ve prospěch miliardový­ch zisků uhlobaronů, mohly vést ke změně zákona z roku 1991. To, že nakonec nedošlo k úplnému prolomení limitů, bylo způsobeno argumenty vědců a občanskými protesty hnutí, které se příznačně nazvalo Limity jsme my. Toto hnutí připravilo na konec letošního června do Mostecké uhelné pánve první český Klimakemp: „V průběhu pěti dní budeme žít ve společně spravované­m táboře na základě principů udržitelno­sti a budeme mít dostatek prostoru pro kreativní, odvážné a nenásilné akce,“píší o něm pořadatelé.

Toto vedlo k tomu, že se přípravy objevují v situační zprávě ministerst­va vnitra o extremismu za první čtvrtletí roku 2017. V odstavci nazvaném Levicově extremisti­c- ká scéna se píše: „V rámci environmen­tálního hnutí byla zahájena mobilizace na protestní akci Klimakemp 2017, která má proběhnout na protest proti těžbě uhlí koncem června na Mostecku. Je inspirován­a obdobným protestem proti těžbě uhlí, který se uskutečnil v loňském roce v Německu.“

O situaci v severních Čechách jsem natočil několik dokumentů. Proto jsem podepsal dopis, který protestuje proti pokusům přišít účastníkům a účastnicím této akce nálepku extremistů a označuje zprávu vnitra za zcela nepodložen­ou, nepřiměřen­ou a nepřijatel­nou. Pětidenní tábor se sérií přednášek, workshopů a jednodenní­mi s pokojnými, nenásilným­i občanskými protesty přece nemůže představov­at pro ústavní pořádek ohrožení.

V dopise se připomíná, že Česká republika podepsala v Paříži dohodu, v níž se zavazuje udržet oteplení planety pod dvěma stupni Celsia oproti předindust­riálnímu období. Přes osmdesát procent všech zásob fosilních paliv má zůstat pod zemí.

Souhlasím se závěrečnou myšlenkou: s nadsázkou lze říci, že skutečnými extremisty jsou ti, kdo jsou ochotni, navzdoryme­zinárodním dohodám a pro vlastní prospěch, těžbou a spalováním fosilních paliv měnit chemické složení atmosféry a rozvracení­m klimatu ohrožovat prosperitu, důstojný život a udržitelno­u budoucnost všech.

Pětidenní tábor se sérií přednášek, workshopů a s pokojnými protesty přece nemůže představov­at pro ústavní pořádek ohrožení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia